Българската федерация по вдигане на тежести излезе със специална декларация и остър протест срещу наглото ощетяване на щангиста Христо Христов във финала на кат. 109 кг на олимпийските игри в Токио. Както е известно, съдиите отмениха първоначално признатия за добър трети опит на Христов на тежест от 222 кг и по този начин го лишиха от бронзов медал в Токио 2020.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

БФВТ изпрати до медиите отвореното писмо с протеста на президента на централата Ариф Маджид, в който се изразява недоволството към случилото се с Христо Христов. Той ще бъде изпратен до Международния олимпийски комитет и Международната федерация по вдигане на тежести. Както е известно, по-рано днес Българският олимпийски комитет внесе официална жалба пред МОК във връзка със същия случай.

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРОТЕСТА НА БЪЛГАРСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ
Българска федерация по вдигане на тежести изразява своето недоволство и категорично несъгласие със случилото се с българския щангист Христо Христов по време на олимпийския турнир в Токио. Непризнаването на последния опит на българина на практика го лиши от бронзов медал в кат. 109 кг и отне на страната ни възможността да спечели отличие в този спорт.

Смятаме, че Международната федерация по вдигане на тежести носи отговорност за случилото се и следва да реагира на начина, по който определените от нея шеф на журито и целия реферски екип в тази категория взеха своето решение. Възмущението идва и от това, че по време на състезанието съдиите демонстрираха различен критерии и пристрастност, като в същите ситуации с други щангисти отсъдиха добри опити. Ето защо не приемаме мотивите, с които последният опит на Христов бе обявен за нередовен.

Подобни ощетявания и явни съдийски неправди демотивират състезатели и треньори, като нанасят сериозен удар по вдигането на тежести. Считаме също, че са нарушени основните принципи на спортната надпревара, а именно феърплей, равен старт и равнопоставеност между участниците.

В тази връзка БФВТ ще сезира МОК и ще изпрати официален протест до Международната федерация по вдигане на тежести с настояване за реакция по казуса, както и за решителни и бързи мерки подобни ощетявания да не се повтарят в бъдеще. В спорта определящи следва да са резултатите, а не реферските ангажименти, подмолни лобита и политики.

Изказваме също така благодарност и пълна подкрепа към Христо Христов. Той е нашият герой и нашият истински медалист, който ще се върне още по-силен и амбициран на подиума. Убедени сме, че с подобни талантливи бойци българската тежка атлетика има добро и успешно бъдеще.