Мария Ласицкене завоюва олимпийска титла в скока на височина при дебюта си на най-големия спортен форум на планетата. Рускинята, която преди 5 години в Рио де Жанейро не беше допусната да участва заради наказанието на Русия заради допинг провинения, премина през доста трудности, за да спечели златото в Токио с 204 сантиметра. 

28-годишната Ласицкене се справи с тази височина от втори опит, но преди това имаше грешки на по-ниските и изоставаше в класирането. 

Много силно състезание в японската столица направи австралийката Никола Макдермът, която подобри рекорда на Австралия и с 202 см (преодоляни от втори опит) се пребори за сребърния медал. Тя беше напът да спечели и златото, ако Ласицкене не се беше мобилизирала.

Европейската шампионка в зала от Торун 2021 и световна рекордьорка за девойки Ярослава Магучих (Украйна) остана трета с 200 см, с които се справи от втори опит.

Ласицкене вече има в колекцията си абсолютно всички титли от големи първенства, като й липсва единствено световен рекорд, който продължава да е притежание на Стефка Костадинова (209 см). 

Рускинята е трикратна световна шампионка на открито, два пъти в зала, европейска шампионка на открито и двукратна континентална шампионка в зала.

Както вече стана ясно, Мирела Демирева завърши на 12-ото място на финала в Токио, след като по-рано днес преодоля 193 см от трети опит.