ЦСКА победи гостуващия Дунав с 2:0 в среща от 31-ия кръг на Първа лига, завръщайки се на второто място в първата шестица пред Левски. Фернандо Каранга (76) и Рубен Пинто (90+4) вкараха головете за успеха точно на рождения ден на треньора Стамен Белчев.

"Армейците" продължават да се представят най-добре в плейофната фаза на първата шестица с 13 спечелени точки от 15 възможни. "Драконите” от Русе пък загубиха и 26-ото си гостуване на ЦСКА за първенство. Те имат само един служебен успех през 1985 година, когато „армейците” са разформировани. През редовния сезон двата тима си бяха разменили по една домакинска победа – 2:0 за Дунав, но в Разград през септември и 3:0 за ЦСКА през декември на „Българска Армия”.

За днешната среща треньорът на „червените” Стамен Белчев не можеше да разчита на Петрус Бумал и Кирил Десподов, а за гостите защитниците Михаил Милчев и Тейнур Марем се върнаха в игра след изтърпени наказания. Аут заради санкция пък бе Искандер Джалилов.

„Армейците” доминираха през първата част, в която гостите рядко контраатакуваха. Сериозни пропуски за домакините направи Фернандо Каранга на два пъти, като в първия случай това се случи още в 45-ата секунда и след това в шестата минута. Тогава при добавка и Рубен Пинто не успя да се разпише, тъй като Милчев изчисти топката пред голлинията. Густаво Кулма, Арсенио Нунеш и Кевин Меркадо бяха другите футболисти на „червените”, които имаха шанс да вкарат гол, но вратарят на гостите Станислав Антоново се представяше перфектно и отразяваше всеки удар.

В 36-ата минута Шимао центрира отдясно и Чорбаджийски се разписа с глава, но голът за домакините бе отменен заради нарушение с ръце в атака.

След почивката „армейците” продължиха да търсят по-усилено гола, но и „драконите” заиграха по-добре в предни позиции. В 53-ата минута Будинов центрира и Бранимир Костадинов е отправи удар с глава на втора греда, но вратаря на домакините Китанов хвана топката точно на голлинията под гредата. Четири минути по-късно Каранга надскочи Марем при центрирането от корнер и с глава прати топката в напречната греда, след което тя излезе в аут. След час игра пък Бранимир Костадинов от гостите отправи удар със задна ножица и топката излезе в аут.

Последваха два пропуска на влезлия като резерва Кубемба, за да се стигне до 76-ата минута, в която Шимао центрира, а Каранга овладя топката и най-накрая преодоля Станислав Антонов за 1:0. До края на мача по веднъж и домакините и гостите поискаха дузпи, но не получиха такива, а в последните секунди Рубен Пинто направи победата на ЦСКА по-убедителна след асистенция на Руи Педро.

След победата си ЦСКА отнов излезе на втора позиция с 59 точки, колкото има и Левски, който обаче отстъпва на "армейците" в директните двубои. Дунав е пети с 45 точки.

ЦСКА - ДУНАВ 2:0
1:0 Фернандо Каранга (76), 2:0 Рубен Пинто (90+4)

ЦСКА: 12.Георги Китанов, 11.Станислав Манолев, 14.Николай Бодуров, 4.Божидар Чорбаджийски, 3.Антон Недялков (62 23.Александър Дюлгеров), 6.Рубен Пинто, 17.Давид Шимао, 7.Кевин Меркадо, 26.Густаво Кулма (90 21.Руи Педро), 10.Арсенио Нунеш (69 8.Кевин Кубемба), 9.Фернандо Каранга  
Резерви: 30.Александър Конов, 23.Александър Дюлгеров, 28.Пламен Гълъбов, 22.Никола Колев, 21.Руи Педро, 8.Кевин Кубемба, 29.Милчо Ангелов
Треньор: Стамен Белчев

Резултат с изображение за дунав русе логоДУНАВ: 86.Станислав Антонов, 22.Михаил Милчев, 4.Петър Патев, 5.Тейнур Марем, 23.Христофор Хубчев, 11.Диян Димов, 6.Самир Аясс (84 8.Ивайло Раденцов), 77.Бранимир Костадинов, 10.Васил Шопов (78 99.Ндуйе Муйеци), 7.Бирсент Карагарен (71 94.Юлиян Ненов), 9.Мирослав Будинов
Резерви: 30.Веселин Добрев, 21.Олексей Ларин, 3.Марио Петков, 8.Ивайло Раденцов, 94.Юлиян Ненов, 99.Ндуйе Муйеци
Треньор: Веселин Великов 

София, стадион "Българска Армия"
Съдия: Драгомир Драганов

Двубоят по минути:
1 - Начало на мача.
1 -   Фернандо Каранга можеше да вкара гол още в 45-ата секунда, излизайки сам срещу вратаря Антонов, но не намери целта.
6 -   Кевин Меркадо проби по лявото крило и центрира, а Фернандо Каранга от непосредствена близост прати топката в тялото на вратаря Антонов. След това и Рубен Пинто се опита да направи добавка от по-далечна дистанция, но Милчев изчисти топката малко пред голлинията.
17 - Густаво Кулма шутира от далечна дистанция, но в удара му нямаше сила и Антонов лесно лови.
21 - Станислав Антонов отрази удар на Густаво Кулма от малък ъгъл.
25 - Меркадо центрира отляво, Арсенио щутира акробатично, а Антонов изби под гредата в корнер.
29 - Будинов от гостите изведе Диян Димов, който си поведе по-силно топката и Недялков чисти в корнер преди удара.
35 - Кулма центрира ниско вдясно от аутлинията, Арсенио се освободи от защитник и отправи удар, но Антонов спаси.
36 - ОТМЕНЕН ГОЛ НА ЦСКА! Шимао центрира отдясно и Чорбаджийски се разписа с глава, но след нарушение с ръце срещу Хубчев преди удара. "Гол, гол, гол!" и "We Will Rock You" на Queen зазвуча на "Армията" по погрешка и феновете побързаха да се зарадват, но гол нямаше.
40 - Станислав Антонов спаси слаб удар на Арсенио Нунеш.
44 - Кевин Меркадо получи топката зад защитата на Дунав, но е отсъдена спорна засада.
45 - Край на първата част!
-------------------------------------
46 - Начало на втората част.
48 - Факли и димки от феновете за началото на второто полувреме и съдията временно спира играта.
52 - Играта е подновена и удар на Кевин Меркадо е блокиран от Минчев.
53 - Будинов центрира и Бранимир Костадинов е оставен да отправи удар с глава на втора греда, но вратаря на домакините Китанов хвана топката точно на голлинията под гредата.
56 - Кевин Меркадо шутира силно от малък ъгъл, но над вратата на гостите.
57 - Давид Шимао направи двойно подаване със съотборник и шутира, но топката рикошира в Милчев и излиза в корнер.
57 - ГРЕДА за ЦСКА! Каранга надскочи Марем при центрирането от корнер и с глава прати топката в напречната греда, след което тя излезе в аут.
60 - Бранимир Костадинов от гостите отправи удар със задна ножица и топката излезе в аут.
69 - Кулма намери влезлия преди секунди в игра като резерва Кубемба, чийто удар е спасен от Станислав Антонов.
73 - Станислав Антонов спаси нов удар на Кубемба.
76 -   ГОООЛ за ЦСКА! Шимао центрира, а Каранга овладя топката и най-накрая преодоля представщия се превъзходно до този момент Станислав Антонов за 1:0.
80 - Домакините поискаха дузпа на спъване на Хубчев срещу Меркадо, но съдията си замълча.
84 -   Юлиян Ненов от гостите е първият предупреден в мача, след като ритна вратаря Китанов.
88 -   Будинов също вижда жълтия цвят на картона заради протест.
88 - Гостите поискаха дузпа за задържане на Ненов от Чорбаджийски, но и в тази ситуация съдията не посочи бялата точка.
90+1 - Станислав Антонов спаси слаб удар на Кевин Меркадо.
90+4 - ГОООЛ за ЦСКА! В последните секунди Рубен Пинто прави победата на ЦСКА по-убедителна след асистенция на Руи Педро.
90+4 - Край на мача! ЦСКА спечели с 2:0 и излезе на второ място пред Левски.

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна , опасна ситуация 

Пълно разяснение на новата схема на Първа лига
Tелевизионната програма на Първа лига
Всичко за Първа лига