Новият треньор на националния ни отбор по волейбол Найден Найденов заяви, че не е изненадан от решението на федерацията, тъй като най-логичното е било именно той да оглави България. Наставникът на Марек Юнион-Ивкони сподели още, че е готов да се допита до предшественика си Радостин Стойчев, както и до италианския специалист Силвано Пранди. Както е известно, в момента Найденов е с волейболните ни национали за мачовете от Световната купа в Португалия, а през миналия уикенд води България и в двубоите на аржентинска земя.

- Г-н Найденов, изненада ли ви решението на федерацията да назначи именно вас за старши треньор?
- Не, за мен това беше напълно логичен избор. Още като ме определиха за временен наставник преди заминаването за Аржентина и Португалия, очаквах да бъде продължен този ангажимент.

- Все пак от федерацията дори не споменаха, че се обсъжда вашата кандидатура. Очакваше се изборът да бъде между Камило Плачи и Мартин Стоев...
- Не искам да коментирам този въпрос. Пак ви казвам, за мен това е закономерно решение. Вече пет години съм в националния и понатрупаха доста опит при специалисти като Радостин Стойчев и Силвано Пранди. Дойде моето време и се надявам да постигнем успехи.

- Това сбъдната мечта ли е за вас?
- Ще ви излъжа, ако кажа, че не съм мечтал някой ден да водя мъжки национален отбор по волейбол. Щастлив съм, че това стана факт, но още повече ме радва отношението на състезателите.

- Какво ви казаха момчетата, които са с вас на турнето за Световната лига?
- Ами всички са много доволни, че ще им бъда треньор. Поздравиха ме и доста хора от България, за мен е важно, че получавам такова доверие.

- Ще успеете ли да убедите Матей Казийски да се върне в националния?
- Не мога да отговоря на този въпрос. Със сигурност ще го потърся при първа възможност и ще го помоля да се върне в отбора. Но дали ще се съгласи, само той си знае. Мисля, че с избора ми на старши треньор се увеличиха шансовете за това. Между нас с Матей има голямо уважение, но не знам дали това ще е достатъчно. Знаете, че неговият отказ от националния не е свързан с треньорското ръководство, а с шефовете на федерацията.

- Някои фенове призовават за бойкот на мачовете от Световната лига като форма на протест към президента на федерацията Данчо Лазаров и колегите му. Ще опитате ли да ги убедите, че трябва да подкрепят отбора, въпреки създалата се ситуация с напускането на предшественика ви Радостин Стойчев?
- Запознат съм с тези намерения, но се надявам въпросните хора да се откажат от тях. Сега най-важното е да се осигурят спокойствие и подкрепа на нашия отбор. Феновете ще бъдат много важни за нас в домакинските мачове от Световната лига. Очакват ни изключително тежки сблъсъци във финалите и пълната зала ще помогне значително.

- Вярвате ли, че с вашето избиране на поста ще се получи това спокойствие в отбора? Както самият Стойчев каза наскоро, войната с федерацията тепърва започва...
- Ние трябва да гледаме своята работа в националния отбор и да стоим настрани от този конфликт, доколкото е възможно. Явно така наречената война продължава, но нас ни чакат много отговорни мачове.

- Ще правите ли някакви промени в отбора или ще продължите по курса, който беше заложен от Стойчев?
- Няма да има промени по отношение на щаба и състезателите. Това според мен беше и най-важното нещо - да се запази целостта на отбора. Една рязка промяна ще стресира допълнително момчетата.

- Ще се допитвате ли по спортно-технически въпроси с Радостин Стойчев?
- А защо да не се допитвам, ако преценя? Всеки би потърсил съвет от треньор като него. Бих се консултирал и със Силвано Пранди, в това също няма нищо лошо.
Стефан Чолаков/"24 часа"