Волейболните ни национали ще изиграят днес първия си официален мач за 2024 година. "Трикольорите" излизат срещу олимпийския шампион Франция в откриващата среща от първия турнир Лига на нациите (VNL). Срещата в Анталия (Турция) е с начало 17:00 чaса наше време и ще бъде предавана пряко по Max Sport 2.

България започва тазгодишното си участие с много промени. Двубоят срещу "петлите" ще е официален дебют за новия селекционер Джанлоренцо Бленджини. Италианският специалист бе привлечен от италианския Лубе (Чивитанова), където два пъти стана шампион на страната и веднъж спечели световното клубно първенство. Договорът му с волейболната ни федерация е за срок 3+2 години.

За турнира Лига на нациите Бленджини посочи като нов капитан 26-годишния център Алекс Грозданов. Националът ще носи лентата, след като предишният капитан – Цветан Соколов, се оттегли от националния тим след олимпийската квалификация за мъже в Сиан (Китай).

С мача между България и Франция ще се даде официален старт на турнира Лига на нациите при мъжете. Преди да тръгне за Анталия Бленджини посочи като основна първа цел изкачване на тима в световната ранглиста. Към момента "лъвовете" са на 20-та позиция, Франция е на осмото място.

Програмата на България в Анталия:
21 май от 17:00 ч. срещу Франция МАХ Sport 2
24 май от 14:00 ч. срещу Канада МАХ Sport 2
25 май от 20:00 ч. срещу САЩ МАХ Sport 1
26 май от 20:00 ч. срещу Нидерландия МАХ Sport 1