Бившият национален треньор Радостин Стойчев коментира опозицията във волейбола. Както е известно, преди няколко дни шефът на Софийско стокова борса Васил Симов беше определен като лице на опозицията. Част от нея са президентът на Марек Юнион Ивкони Ивайло Константинов, представители на ЦСКА, Пирин Разлог, Монтана и други, както Тони Зетова и още легенди и бизнесмени. Ето какво каза Радостин Стойчев в интервю за “Тема спорт”

-Преди ден опозицията във волейбола излезе на светло и издигна Васил Симов като кандидат за изпълнителен вицепрезидент на УС на БФВ. Какво е вашето мнение, одобрявате ли неговата кандидатура?
- Да, напълно я одобрявам. И не само неговата кандидатура, но и на всички останали хора, които застанаха на тази пресконференция. Това са все личности, които са неопетнени, не са се компрометирали по никакъв начин в обществото и са успели да запазят името и съвестта си чисти. Не по-маловажно е, че във времето те са се доказали като професионалисти.

-Г-н Симов е известен сред икономическите среди в България, но е непознат за волейболната общественост. Ще успее ли да вдъхне нужното доверие в клубовете и би ли могъл да помогне на тях?
- Смятам, че клубовете би трябвало да са щастливи от това, че един такъв човек е готов да застане зад каузата на българския волейбол. Ако са достатъчно прозорливи, биха видели една прекрасна възможност за собственото си развитие и възможността нещата да стават по един европейски начин - така, както би трябвало да се случва отдавна. Надявам се, че волейболните хора ще оценят вратите, които се отварят пред тях.

-Той спомена и сумата от 100 000 лева, която би трябвало да получава всеки работещ клуб в България. Реално ли е това за нашата действителност - знаем, че в момента парите, отделяни от БФВ за клубовете, са общо 500 000 лева?
- Да, разбира се, че когато един клуб работи професионално, заслужава едно подобаващо финансиране и от федерацията. Това са едни напълно реални предложения и когато има добра оценка за работата, която се върши в един клуб, е съвсем нормално той да получава нужните субсидии, за да върви още по-напред. Естествено, финансирането трябва да става според заслугите и трябва да бъде съобразено с това.

-Какво очаквате да се случи на отчетно-изборното събрание, което предстои на 10 октомври, и вие не бихте ли искали да присъствате на него?
- Честно казано, не знам какво да очаквам. Аз лично съжалявам, че няма да мога да присъствам, и силно се надявах то да се проведе малко по-късно. Няма как обаче да съм в България на 10 октомври, тъй като отново общото събрание е насрочено за дата, на която имам ангажимент - точно тогава е световното клубно първенство. Ако си спомняте, точно така беше насрочено и събранието, което бе свикано в края на миналата година, когато бях начело на националния отбор. Искаше ми се сега да присъствам, да изкажа и моето мнение и позиция. Смятам обаче, че е дошло времето клубовете да разберат кое е най-добре за тях и да изберат това, което ще помогне за тяхното развитие.

-На пресконференцията стана дума и за "робските" договори, които се принуждават да подпишат подрастващите. Иво Константинов обаче каза, че това е практика навсякъде по света...
- Не зная защо продължават да се говорят неща, които са лесно проверяеми. Сигурен съм, че нито една федерация извън България не би отказала подобна информация. Не може и не трябва да съществуват такива договори. Естествено че и клубовете трябва да имат своята възвращаемост на вложенията, които са направени за всеки един състезател, както е и напълно нормално това да е една част от приходите на даден клуб. Това обаче трябва да става по нормалния начин и път. Това трябва да става със съответната заплата и условия, които трябва да се предложат на състезателя. Не може също така доживотно да се задължава и заставя един волейболист къде да се състезава. Всички тези неща са отдавна регламентирани в Европа. И е крайно време и в България нещата да започнат да се случват по нормалния начин.

Да погледнем и към работата ви с Тренто. Записахте трудна победа в първия си контролен мач срещу Пиаченца...
-Да, така е. Успяхме да се съберем в пълен състав едва преди два дни, когато се присъединиха и Щокър и Джурич. Засега подготовката върви нормално, готвим се усилено за Суперкупата на Италия, което ще е първото официално състезание за сезона. Веднага след това ни предстои и участие на световното клубно първенство, така че програмата ни е натоварена още от началото на сезона.

Ще се борите на пет фронта -Серия А1, Купата и Суперкупата на Италия, Шампионската лига и световното първенство. Коя надпревара би била най-ценната и ще бъде с приоритет пред отбора?
- Никога не сме приемали нещата по този начин. Винаги играем мач за мач и гоним победата Във Всеки един от тях. Не бих степенувал нито един турнир като по-важен или по-маловажен. Ще се борим за купата във всеки един турнир, в който ще участваме, и не бих могъл да дам приоритет на нито един.