Капитанът волейболния национален отбор на Русия Дмитрий Мусерски няма да вземе участие в олимпийската квалификация в Берлин от 5 до 10 януари, гръмнаха руските медии.

Отсъствието на централния блокировач, който е олимпийски шампион от Лондон 2012, се дължи на семейни причини. Така Русия, която е съперник на България в предварителната група, остава без един от основните си стълбове за важната битка в Берлин.

217-сантиметровият Мусерски ще бъде заменен от Иля Власов от Факел (Новий Уренгой).

"Заради семейни причини не мога сега да бъда на разположение на отбора. Разговорях с Владимир Алекно и той прояви разбиране. След това говорих и с ръководството на федерацията. От там не получих същото разбиране, но нямам друг избор. Надявам се все пак да ме разберат", заяви Мусерски.

"В момента не играя така силно, както би ми се искало, и затова мисля, че отборът ще бъде по-добре без мен", добави звездата.

Първата среща на България от турнира в Берлин е срещу Финландия на 6 януари от 16:00 часа българско време. На следващия ден от 19:00 часа "трикольорите" спорят с Русия, а на 8 януари играят с Франция от 18:00 часа. Първите два отбора в двете групи ще се класират за полуфиналите на квалификационния турнир, където ще играят на кръст, а след това ще има мач за 3-о място и финал. Само победителят от квалификацията в Берлин печели квота за участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Заелите 2-о и 3-о място ще се класират за участие в последната световна олимпийска квалификация в Токио (Япония) през месец май.