Президентът на федерацията по волейбол инж. Данчо Лазаров официално разкри позицията си за изминалото европейско първенство и двубоя с Германия. Както е известно, ако нашите бяха паднали от немците, щяха да избегнат четвъртфинал с Русия. В крайна сметка селекционерът Радостин Стойчев пусна титулярите, спечелихме срещу Бундестима, а след това отпаднахме от Сборная. Треньорът няколко пъти заяви категорично, че няма моралното право да застане пред играчите и да им каже, че трябва да загубят.

“Можеха много неща да се направят, не се направиха. Морално за отбора и волейбола в България бе да стъпи на стълбичката. Това е моралът. Не считам, че е неморално, ако бе даден шанс на другите момчета да играят с Германия. И ако спечелят, добре. Ако загубят, решаваме проблем, без да има нужда да казваме, че трябва да падаме. И искрено считам, че това беше пътят. Как например полският отбор извади основния си състав срещу Словакия? Ако бяхме взели стратегическо решение да паднем от Германия, ако имаше кой да го вземе, щяхме ние да поставим поляците в сложна ситуация”, заяви Данчо Лазаров в интервю за “Труд” на въпрос дали отборът е трябвало да предпочете загубата от Германия.

“Изобщо не сме дискутирали въпросната ситуация. Решението да се играе за победа е на треньорите. Изказвам лично мнение, важното е как ще се произнесе управителният съвет. Не съм доволен от петите и шестите места. Не мисля, че това е мястото на българския волейбол. След като бяхме трети на европейското, целта бе финал, но не се изпълни. И разочарованието си е налице”, допълни босът на волейбола у нас.

“Не мисля, че трябва да се насочват критиките към играчите. Не бива да ги упрекваме. Сигурен съм, че са дали всичко от себе си. Трябва да видим кое не достига на отбора. Радостин Стойчев има 2-годишен договор, но от анализа за представянето и от онова, което ще трябва да се преоцени, ще зависи какъв е пътят, по който трябва се върви. Вече нямаме право на експерименти. Предстои олимпийска квалификация в София, която взехме с големи усилия и значителни финанси точно за да дадем шанс на отбора да се класира за Лондон. И се надявам да се случи. Но очевидно поуките от това представяне трябва да се вземат предвид. В противен случай ни чака същият резултат.

Аз имам лично мнение за бъдещето на Стойчев, но няма да го изразя. Трябва да се направят изводи. Управителният съвет е достатъчно компетентен да оцени работата на Стойчев, неговия щаб, отбора и да вземе решения”, завършва Лазаров./БЛИЦ