ЦСКА за пореден път доказа, че съществува. Това е най-малкото, ЦСКА за пореден път показа на Европа, че го има и е жив. Голям, европейски и велик. Волейболните гиганти на Сашо Попов превзеха Турция с победен марш и се изстреляха на полуфинал във втория по сила и престиж евротурнир. След 20 години “червените” волейболисти отново са в Топ 4 на европейска клубна надпревара. Заслужават поклон, дълбок поклон за подвига, който извършиха. За тези, които все още не могат да осъзнаят или подценяват успеха на “армейците” е редно да споменем, че европейският полуфинал на ЦСКА е равносилен на полуфинал във втория по сила турнир по футбол – Лига Европа. Голямата разлика обаче е, че в момента волейболистите са там, сред най-силните четири тима в надпреварата, а роден футболен отбор едва ли скоро ще стигне подобни висини. Ивайло Стефанов, Евгени Иванов, Николай Иванов - били стари, с побелели коси и свършили за волейбола.

Нищо подобно, тези момчета накараха България отново да се гордее. Бяха като лъвове, които се бореха за всяка точка, за всяка топка на полето. И успяха. Успяха за пореден път да отсрамят марката ЦСКА. В момент, в който тя търпи повече неуспехи и е нестабилна. Футболният тим от няколко години е бледа сянка на великия “червен” отбор, който трябва винаги да е на върха. Да не говорим за “армейския” баскетбол, който не съществува – да, няма нито мъжки, нито женски баскетболен тим с името ЦСКА.

И в този момент волейболните “червени” герои прославят четирите свещени букви пред света. На пук на остарелите волейболни зали в България с осветление като във физкултурен салон и продънено дюшеме (б.а. – светъл лъч е съоръжението в Самоков), на пук на липсата на нова и модерна зала в София, на пук на финансовите трудности и месеците, в които остават без пари. Всички трудности обаче остават на заден план, когато момчетата стъпят на полето. Великолепният мотиватор Сашо Попов изцежда от тях и последната капчица сила и ги кара да оставят и сърцата си на паркета. Това е волейболният ЦСКА в момента, светъл лъч в тъмния и мрачен български спорт, светъл лъч, който не бива да подминаваме с лека ръка.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ