Капитанът на националния ни отбор по волейбол Владимир Николов е бил пряк участник в опит за уговаряне на мача с Бразилия на световното първенство през 2010 година в Италия. Това разказва в биографията си легендарният посрещач на "селесао" Жилберто Амаури де Годой Фильо - Жиба. България и Бразилия бяха в една група във втората фаза, като изиграха мач за Оскар. Нашите, водени тогава от Силвано Пранди, победиха с 3:0, а в полето бяха предимно резерви. Идеята беше, че който загуби, отива на по-лесен поток за определяне на финалната четворка, като избягва силната по това време Куба. Именно след поражение от кубинците нашите излетяха от Световното, а Бразилия завоюва златните медали.

Позорният фарс се разигра на 6 октомври в Анкона. Зрителите в залата вдигнаха плакати: "Върнете ни парите" и "Eдна истинска измама". Обвиненията бяха за поведението на бразилците и безумния регламент на турнира.

"Всички решихме да паднем. Знаехме, че ще ни съсипят от критики, но това бе най-прекият път към златото. Преди мача при мен дойде капитанът на България Владимир Николов. Той също бе заинтересован неговият отбор да загуби. Разбира се, знаех за какво е тази визита. Разговорът бе откровен и двете срани изразиха гледните си точки. Картите и стратегиите бяха свалени на масата", пише в книгата си Жиба.