Лекуващият се от левкемия Стилиян Петров е жертва на радиацията от “Чернобил”. Това твърди лекарят на националния отбор Михаил Илиев пред британския таблод “Сън”. Капитанът на Астън Вила е бил почти на седем години, когато токсичният облак след аварията в украинската атомна електроцентрала преминава над България в края на април и началото май 1986 г.

Според д-р Илиев радиацията в Монтана, откъдето е Стилиян Петров, по време на аварията е била от 1000 до 1300 пъти по-висока от нормалните нива. 61-годишният доктор разкрива, че през 1986 г. ръководителите на държавата са криели от населението информацията за опасността.
 
“Аварията беше в края на пролетта, когато населението вече консумираше пресни зеленчуци и други храни. Много хора, които тогава са били деца, в момента страдат от рак. Наричаме ги Децата на Чернобил. Повечето от тях са родени в същия регион като Стилиян”, твърди д-р Илиев.
 
“В семейството на Петров няма други подобни случаи. Именно затова мисля, че Стилиян е жертва на стария комунистически режим, който скри информация за експлоадиралата електроцентрала в Чернобил и за преминалия над България радиоактивен облак”, допълва лекарят на националния отбор.
 
Чернобил е разположен на около 1000 км от София. Според информациите по време на аварията в България е наблюдаван странен цвят на небето със зловещи сенки. Заради радиацията от Чернобил много деца в бившия СССР са родени с генетични дефекти. Според Световния съюз на онколозите аварията е причинила 50 000 случая на рак, половината от тях са фатални. Според “Грийнпийс” обаче заболелите са около 200 000.

1.jpg