София е щастливо място за американските състезатели по танци на лед. Кейтлийн Хауайек и Жан-Люк Бейкър спечелиха титлата от Световното юношеско първенство по фигурно пързаляне, като оставиха зад себе си Анна Яновская/Сергей Мозгов (Русия) и Маделин Едуардс/Жао Каи Панг (Канада), пише Красивата страна на спорта.

Възпитаниците на Анджелика Крилова сложиха край на четиригодишната руска доминация. Интересно е, че на Световните в Зимния дворец през 2008 и 2009 година триумфите бяха за САЩ, съответно Емили Самюелсон/Евън Бейтс и Медисън Чок/Грег Зуерлейн. След това извън София „Сборная” завоюва четири титли.

За победата си Кейтлийн и Жан-Люк се пързаляха по музика от филма „Амели” и получиха 91.36 точки и сбор от 157.12. Пет от седемте елемента във волния им танц са с ниво на трудност 4.

Яновская и Мозгов спечелиха волната програма, но сборът от 155.16 точки не им позволи да продължат руската доминация. И те като победителите получиха 5 пъти ниво на трудност 4 и два пъти 3.

След пето място в първия ден на подиума се качиха канадците Маделин Едуардс/Жао Каи Панг. „Клетниците” им донесе трета оценка на волен танц и бронзов медал след сбор от 139.65 точки.

Третите след първия старт Лорейн Макнамара/Куин Карпентър са в подножието на медалите със 138.53 точки, а в топ 6 са още Александра Назарова/Максим Никитин (Украйна) и Ребека Ким/Кирил Минов (Южна Корея).