Имаме информация, по свидетелски показания, за трима души, които са били повлечени от мост, който се срути. Това са две жени в автомобил и мъж, който е преминавал по моста. Имаме и сигнали за два трупа, но към момента, не можем да потвърдим дали това са хората, които издирваме. Това заяви пред Нова телевизия областният управител на Бургас Пламен Янев.

По думите му най-тежка е ситуацията около къмпинг „Арапя” и село Кости, откъдето дойде първо сигнала за покачващи се води. „Реално почти цялата община, включително населените места по-надолу по крайбрежието, са пострадали от тези обилни валежи, каквито не са виждани в района от много години”, посочи той.

„Към момента имаме осигурена храна за поне 24 часа благодарение на БЧК, съседни общини и различни компании. В сряда ще направим анализ дали е необходимо все още подсигуряването на храна – най-вече към най-пострадалото село Костия. Нека не забравяме, че все пак е минал само един ден и на повечето места храни и други продукти са налични. Така че от тази гледна точка положението по-скоро е спокойно. Със сигурност община Царево ще има необходимост от доброволци с оглед на големите мащаби на бедствията и справянето със щетите”.

Областният управител отправи и призив. „Искам да помоля. В щаба на общината има човек, който ще отговаря специално за доброволците. Нека всички доброволци, които ще идват да се регистрират и да кажат какви умения и способности имат и с какво могат да помогнат, за да бъдат насочвани натам, където ще могат да помогнат. Предварително благодаря на всички доброволци и ги моля да действат организирано под ръководството на общинския щаб, за да може да е най-ефективна тяхната дейност”, посочи Янев.

„До момента няма сигнали за липсващи хора, освен за тримата души, за които вече беше съобщено”, подчерта той.

Областният управител беше категоричен, че групата деца, за които имаше информация, че са изолирани в хотел в Царево са добре. „Има деца, които са качени на по-висок етаж в хотел, в който е наводнен приземния етаж. За тях няма опасност. Осигурена им е храна. Единственото неудобство в момента е, че няма ток, но това е по-скоро за тяхна безопасност. Преценихме, че едно извеждане през наводнен приземен етаж е напълно безсмислено, тъй като в хотела има всички удобства и няма смисъл да се създава допълнителен стрес на децата”.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук