Опустошителни земетресения взеха над 5000 жертви в Турция и Сирия. Според сеизмолози Турция се е изместила с 3 метра към Арабския полуостров.

Продължително време имаше преместване на земните плочи една спрямо друга. Една от тях се е придвижвала с 2 см всяка година към Арабския полуостров. Това е причината за натупването на сериозно напрежение в земната кора, което се освобождава в даден момент.

Именно това се е случило през последните два дни. Прогнозата каква може да бъде максималната сила на един трус в дадена сеизмична зона е възможна", това заяви доц. Кирил Ангелов. 

Доц. Кирил Ангелов

"Земетресенията от над 7 по Рихтер променят релефа на земната кора. Това влияе върху разпределението на напреженията. Видяхме разрушаване на многоетажни масивни нови сгради. Това показва, че инженер-геолозите не са си свършили добре работата", подчерта гостът.

По думите му подобен тип строителни проблеми следва да бъдат решавани на базата на наличните данни след вече преминали земетресения. 

"Всяко земетресение е важен урок за строителите. Земетресението от 1977 г. във Вранча ни струваше твърде скъпо. 

Разбрахме, че арматурите, които използваме като основен носещ елемент в конструкцията на сградите, са недостатъчни. След измененията и коригирането на нормативи за строителство в земетръсни зони увеличихме с около 40% стойността на нашите сгради", отбеляза доц. Ангелов.

Сеизмологът проф. Павлов разкри цялата истина за сградите у нас: При трус 7 по Рихтер те ще...

Според него сградите в България са проектирани по начин, по който да могат да издържат земетресение от над 7 по Рихтер, а контролът до голяма степен се спазва.

Пред Bulgaria ON AIR той поясни, че сеизмологията може да изчисли повтаряемостта на подобни природни катаклизми. 

"100 или 120 години са необходими за една зона да се активира по този начин. Това важи и за Кресненската сеизмична зона - особено в участъка край Крупник. Там имаме земетресение през 1904 г. с магнитуд 7,9", обобщи той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук