Извънредно положение беше обявено в Британска Колумбия, след като силна буря наводни пътища и отряза железопътния достъп до западната канадска провинция. Една жена е загинала при свлачище заради поройните дъждове, а двама души се водят изчезнали. Премиерът на провинцията Джон Хорган обяви, че се очаква броят на починалите да се увеличи през идните дни. 

Канандският премиер Джъстин Трюдо определи ситуацията като ужасяващо лоша. "Мога да потвърдя, че има хиляди членове на канадските въоръжени сили, които пътуват за Британска Колумбия, за да помогнат както с доставки, така и с евакуации или каквото е необходимо. Хиляди други също са в готовност. Продължаваме да си сътрудничим тясно с провинцията, с местните лидери, за да гарантираме, че правим всичко възможно, за да подкрепим жителите на Британска Колумбия в този изключително труден момент", подчерта Трюдо във Вашингтон, цитиран от канадската телевизия за обществени въпроси.

Наводнени са фермите в региона и хиляди животни са загинали заради водната стихия, причинена от т.нар. атмосферна река, обяснява Би Би Си. Това е голямо количество влага във въздуха, придвиждащо се от тропиците към полюсите. В случая то доведе до това в провинцията да падне количество дъжд, равняващо се на валежите там за месец.