В следващите дни трябва да забравим за слънчевото и топло време – поне до понеделник следващата седмица. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждение за интензивни валежи и гръмотевични бури.

Проливни дъждове имаше през изминалите 24 часа, като такива се очакват и през следващите няколко дни. Хидролозите предупреждават живеещите в близост до реки да бъдат бдителни, защото нивата им могат да се покачат.

Библейско наводнение удари два БГ града, и на други места е страшно ВИДЕО

Силният вятър през последното денонощие събори дървета и счупи клони, затруднявайки обстановката в няколко града в страната.

„Към момента обстановката е спокойно. През изминалото денонощие в пожарната са постъпили общо 144 сигнала за произшествия, от които само 36 са свързани с метеорологичната обстановка“, обясни Георги Дамянов, оперативен дежурен в Националния център на пожарната.

Той посочи, че тази сутрин има четири действащи сигнала. Единият е за оказване на съдействие по пренасянето на тежък човек в Хасково. В Кюстендил има сигнал за пожар – там гори лек автомобил. В столицата също има сигнал за пожар, но горят отпадъци, а в Нови пазар пожарникарите гасят пожар в апартамент.

Код червено: Ужасът чука на вратата, властта призова за спешни мерки в Карловско

„Нашите екипи реагираха през последните 24 часа предимно на пожари, които са без материални щети. А относно метеорологичната обстановка – сигналите бяха предимно за паднали дървета, опасни предмети и висящи от покривите опасни ламарини. Имаме и пет сигнала за наводнени мазета“, поясни Георги Дамянов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук