По данни на Националния Сеизмологичен Център към НИГГГ-БАН от 15.11.2021 г. в района на град Велинград се наблюдава слаба сеизмична активност. 

БЛИЦ припомня, че още преди дни бе регистрирано първото земетресение, а последното такова бе в четвъртък.

Активността в района е от роев тип, което е характерно за региона. До сегашния момент са регистрирани около 15 земетресения с магнитуд между М=1.8 и М=2.9 и с дълбочина до 10 км. Най-силното събитие от поредица за момента е земетресението от 16.11.2021 г., с магнитуд М=2.9 и дълбочина 9 км. 

В района на град Велинград са дефинирани структури, които имат потенциал да генерират сеизмични събития. Според геоложките изследвания при последната оценка на сеизмичната опасност в района са отбелязани структури с посока СИ от град Разлог.

Земетресение край Благоевград стресна Пиринско

В исторически план в този район е наблюдавана умерена сеизмична активност. Най-силното събитие регистрирано там е от 03.11.1977 г., с магнитуд по сеизмичен момент М=5.5. След земетресението са наблюдавани частични повреди в сградите и изменение в дебита на минералните извори. След събитието е последвала интензивна афтъшокова поредица.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!