Средно шестима българи биват поразени от мълнии годишно. Това обясни климатологът Симеон Матев.

Боят на застрашените от такъв инцидент се изчислява на базата на статистиката на поразените от мълниите в умерените ширини.

Нещастието да ви удари мълния се оценява на 1 към 1 милион. В нашата страна означава, че 6 човека годишно ще бъдат ударени.

Това са средни стойности – има години, в които ударените са много повече, а в други много по-малко. За сравнение шансът да спечелите от тотото е 1 на 14 милиона“, отбелязва Матев, цитиран от „Телеграф“.

Късмет

Младият мъж от София, които пострада заради паднала в близост до него мълния, ще бъде изписан днес, съобщиха от болница „Св. Анна“.

Няма опасност за живота му, контактен е и е адекватен. Не са констатирани изгаряния по тялото му.

30-годишният мъж се е отървал без наранявания, защото мълнията паднала на метри от него, обясниха от болницата.

Той беше настанен в Клиниката по кардиология, добавиха от лечебното заведение.

Учените изследват честотата на гръмотевичните бури. Сравняват се два 30-годишни периода - единият стар - от 1961 -1991 година, а другият нов – 1991 до 2001 година.

За територията на София се наблюдава увеличение на гръмотевичните бури, като в някои месеци това увеличение е почти 50%, което е много съществено.

По-голямо е увеличението в месеците през студеното полугодие на годината, което по принцип е нехарактерно за гръмотевиците. Това се отнася за цялата територия за страната.