Силно земетресение от 5,7 по Рихтер разлюля южната японска префектура Чиба. Трусът е бил усетен и в Токио.
 
Епицентърът е бил в морето на юг от Чиба. Няма издадено предупреждение за цунами.
 
Това се случва докато страната се готви да посрещне най-мощния тайфун от 60 години насам.
 


Той се задава от югоизток с 25 км/ч и пориви на вятъра, достигащи скорост от близо 200 км. Националната метеорологична служба го сравнява с тайфуна Ида, който през 1958 г. отнема живота на повече от 1200 души.
 
Близо 10 милиона души в страната се готвят за евакуация. Отменят се всички международни полети от летищата на столицата Токио. В града са затворени повечето ресторанти, магазини и аптеки.
 


Кореспондентът на Би Би Си в Токио Рупърт Уинфийлд описа ситуацията:
 


„Не съм виждам подобно нещо през годините, от които живея в Япония. През последните два дни хората панически изкупуват стоки от магазините - вода, мляко, полуготови макаронени изделия. Рафтовете с храна се изпразниха.
 


Преди около час по-голямата част от системите на метрото и жп превоза в района на Токио бяха спрени напълно. Влаковете-стрели бяха спрени тази сутрин. Летищата в Токио почти не работят. Все още пристигат някои международни полети, но всички вътрешни са отменени. "
 


Анулирани са и насрочените за днес квалификации от Формула 1 за Голямата награда на Япония, както и други спортни събития. Хагибис се очаква да достигне Токио около 15 ч. българско време“.

    
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!