Земетресение със сила от 6,2 по скалата на Рихтер разтърси Индонезия преди броени часове. То е последвано от поредица от трусове, съобщава Европейско-средиземноморският сеизмологичен център. Епицентърът на земетресението е на разстояние 139 км северозападно от град Паре-Паре.

По последна информация броят на загиналите в мощните трусове е 34, а около 600 са ранените, пише БГНЕС.

Около 2 000 души в провинция Западно Сулавеси са били принудени да напуснат домовете си.

Както индонезийската метеорологична агенция съобщи по-рано, земетресенията с магнитуд 5,7 и 6,2 на остров Сулавеси могат да бъдат последвани от мощни вторични трусове. Според нея, ако новите трусове са по-силни от вече регистрираните, има заплаха от цунами. Индонезийските метеоролози заявиха, че вече са регистрирали повече от 25 вторични труса.

Според портала Детик, по заповед на президента на Индонезия Джоко Уидодо министърът на социалните въпроси Три Рисмахарини е отишъл в засегнатата от бедствието провинция Западно Сулавеси.

Бедствието унищожи над 60 сгради, включително офиса на местния губернатор и хотел. Трусовете са причинили и няколко свлачища.

АФП съобщава, позовавайки се на местна спасителна служба, че над 10 души са под развалините на срутена болница в град Мамуджу.