Порой заля селата в община Свищов. Получени са множество обаждания до общинския център за заляти с вода и кални наноси улици в селата Совата, Вардим, Морава, Драгомирово, Козловец, Деляновци и др., пише "Янтра днес". 

Най-тежко е положението в Морава, където е паднала градушка с големината на лешник, заяви кметът на Община Свищов Генчо Генчев. На места има отнесени цели асфалтови участъци. Прекъсната е жп линията Морава – Свищов, като пътниците от влака са свалени и извозени до крайдунавския град с автобус. Причината е, че пороят отново е подкопал релсовия път както миналата седмица, когато временно се наложи спиране на влаковете в участъка. В населените места работят екипи от община Свищов, Агенция “Пътна инфраструктура”, пожарната и граждани от земеделските кооперации, които помагат с наличната техника.

„Няма прекъснати пътища в населените места. Преливникът на язовира в Драгомирово е пуснат, на място са арендаторът и кметът на селото, които следят ситуацията. Има отлична координация между институциите. Обстановката в общината се следи лично от гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. На този етап няма бедстващи хора, опитваме се да разчистим последиците от пороя“, каза още кметът Генчо Генчев.

 

Междувременно, позовавайки се на дежурният синоптик Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология, "Фокус" съобщи, че най-значителен е валежът в ловешкото село Дерманци - 193 л./кв.м. За около 20 минути валежът от дъжд е бил интензивен и придружен с градушка с размер 1,5-2 см.

В по-голямата част от Северозападна България количествата на валежите са от 2 до 10 л./кв.м. В Ябланица са отчетени 20 л./кв.м, като интензивният дъжд е бил придружен със слаба градушка. 18 л./кв.м са измерените валежи в Свищов, а 15 л./кв.м е валежът в Ловеч.В Левски количеството на валежа е 13 л./кв.м, паднала е и градушка с размер на череша.