Гръцките пожарникари спасиха повече от 300 граждани от район, обхванат от пожар в северното предградие на Атина Варибоби. Това съобщи на брифинг заместник -министърът по гражданска защита Никос Хардалиас. Както е известно, три от предградията на столицата горят от вчера.

„Пожарникарите трябваше да действат светкавично в най-малко 315 случая, за да помогнат за спасяването на хора, които са били в къщи, заобиколени от огъня“, каза Хардалиас. Пожарникарите, които ще работят цяла нощ, се борят със стихията в три основни района северно от Атина, каза той.


"Това е много опасен пожар, който се развива при специални условия. Нашата страна през последните дни преживява екстремно метеорологично събитие - една от най -силните горещи вълни през последните 40 години", каза Хардалиас.

Изключително горещо време се установи в Гърция през последната седмица. Температурите в много части на страната достигат 44-47 градуса по Целзий на сянка, като този период според метеоролозите ще продължи необичайно дълго - около 12 дни. Обикновено през летните периоди в Гърция дните с температури над 40 градуса между 3 и 5.

Гъцките власти призовават гражданите на Атика, които не могат да се върнат в домовете си поради горския пожар в северозападната част на областта близо до столицата, да потърсят вариант за безплатно настаняване, като се обадят на горещата линия на EODY.


Властите са подсигурили стаи в хотели в няколко области, се казва в изявление на правителството. Разходите за настаняване се заплащат от държавата, докато се възстанови достъпът до домовете на евакуираните.

Хиляди бяха принудително евакуирани от Варибоби и Арханес през деня и не могат да получат достъп до домовете си, тъй като движението в засегнатите райони е спряно.

Пожарът е избухнал около 13:30 часа в гъстата гора в подножието на планината Парнита.
Съобщава се, че в района работят 520 пожарникари. Изглежда няма достатъчно ресурси за бързо справяне с разгръщането на пожара в покрайнините на гръцката столица.

Десетки домове и предприятия са изгорели, а телевизионните станции продължават да излъчват на живо изображения на къщи, погълнати и разрушени от пламъците.