Днес в 09.52 ч. местно време (10:52 българско) Загреб бе разтърсен от земетресение, което се усети в целия град и в околността, съобщават местни медии.

Хърватската сеизмологична служба съобщава, че по първоначални данни магнитудът на труса е бил 3,2 по скалата на Рихтер. Седем минути по-късно се усеща нов тремор, но той е по-слаб, с магнитуд 2,3 по скалата на Рихтер.

„Тази сутрин, 23 април 2020 г., сеизмографите на Сеизмологичната служба на Република Хърватия забелязаха две земетресения край Маркушевац.

Първото беше в 9:52 ч., а второто в 9:59 ч. Първият трус беше умерен, с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер и се усещаше в и около Загреб. Вторият трус беше по-слаб, с магнитуд от 2.3 по скалата на Рихтер и се усещаше в Централен и Северен Загреб, съобщи сеизмологичната служба.
„Този трус с магнитуд 3,2 не би трябвало да причини никакви щети, с изключение на тези сгради, които вече са понесли щети при първия трус“, каза сеизмологът Кресимир Кук.

Той каза, че от 22 март насам е имало общо над 1000 земетресения, 150 от които са усетени.

Земетресението се случи и по време на сесия на хърватския парламент и може да се види как председателят на парламента Гордан Яндрокович стана веднага, докато министърът Томислав Корич спря речта си.

Припомняме, че преди един месец хърватската столица бе разлюляна от земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер, което причини щети за над 5,5 милиарда евро.