Изолацията на блок №11 в пловдивския квартал "Тракия" се отлепи като ваденка в резултат на бурния вятър и се стовари с пълна сила в детската площадка, използвана от малчуганите в ДГ "Кремена". Малко след старта на силните пориви, санировката поддала и едно по едно парчетата увиснали във въздуха, след което голяма част се строполили долу.

За щастие, точно в този момент, предвид лошото време, на площадката не е имало нито едно дете. С просто око се вижда, че по изпопадалите парчета изолация има само лепило и нищо друго, което да ги задържи здраво за фасадата на блока, съобщава "Марица". 
 

Страшна стихия брули България, помита всичко по пътя си ВИДЕО

Директорката на ДГ "Кремена" Борислава Вичева разказа, че научила за падащата изолация от живущи срещу детското заведение. "При започването на бурята, децата се прибраха. Малко след това получих обаждане и снимков материал от съседи. Видях, че е паднало парче. Веднага отидох на място и видях, че всички деца са се прибрали. 15 украинчета последно са си играли там, малко преди това да се случи", каза Вичева.

По думите ѝ, последвало обаждане до районния кмет Костадин Димитров, който дошъл на място, за да се запознае с моментната ситуация. 

"Чрез живущите в самия блок успяхме да се свържем с фирмата, изпълнявала този ремонт. Те дойдоха, отстраниха някои неща", посочи директорката и добави, че дървото, което е насред детската площадка на подблоковата градина, е поело голяма част от удара. 

Оттук нататък вероятно ще последва санкция за фирмата изпълнител, а от детската градина ще си търсят обезщетение за повредените детски съоръжения. "Щетите не са големи - има две пластмасови къщи и пързалки. Като се изчисти всичко, едва тогава ще видим ясно какво и в каква степен е пострадало", каза Вичева.

В подблоковия клон на градината ежедневно идват около 120 деца, а в основната сграда пък са около 200. "Слава Богу, че няма пострадали деца", каза директорката. Кметът на "Тракия" пък коментира, че по никакъв начин не са спазени изискванията за монтаж и нормите, които са утвърдени.

От кметството не са издавали разрешение за скеле и не е плащан наем, което говори, че вероятно изхвърчалата изолация е монтирана от алпинисти. Димитров обясни, че санирането е частна инициатива на живущите в блока и че не е част от програмата за енергийна ефективност. 

Тревожна новина за 64-г. мъж, жертва на стихията в Пловдив

Собственика на фирмата, извършила саниране, на име Петър, отказа да каже фамилното си име и лаконично коментира: "Какво толкова е станало, паднала е изолацията при бурята. Само си търсите сензации. Разходете се из града, вижте колко проблеми има, дюбелите са сложени".  

(Снимки: "Марица")

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук