Президентът Румен Радев обеща помощ по въздух за Трилистник и останалите наводнени села по поречието на Стряма, които бяха залети този сутрин.  Както БЛИЦ писа той посети пострадалото село, което е под вода, залети са ниви, къщи, улици.  

"Най-важното в момента е да продължат огледа на всички домове, така че да сме сигурни, че няма хора в риск, да има доставка на най-необходимото, на първо време на вода и на храна, и, разбира се, при успокояване на обстановката по най-бързия начин с местната власт да се описват щетите, за да може държавата да помогне с всичко, с каквото може.

Но, виждате какви са резултатите от климатичните промени, не можем да си затваряме очите пред истината. Явно , знаем и отпреди, виждаме какво става сега, явно и в бъдеще ние ще имаме подобни предизвикателства, така че трябва да се мисли в перспектива такива аварийно-спасителни отряди, както е Дирекцията по аварийно-спасителна дейност и превенция в София трябва да има и в други центрове в България, да не казвам, че трябва да го има във всеки областен град", каза Радев, цитиран от БНР.

Извънредно! Приливна вълна заля Трилистник! Хората се разбягаха, спасяват ги с лодки ВИДЕО

По думите му най-важното е да се установи има ли бедстващи хора и затова се очаква хеликоптер да облети района е да прецени ситуацията в пълнота.

Още от сутринта десетки хора от Трилистник бяха евакуирани от домовете си. По Радио Пловдив те споделиха, че  не знаят какво се случва с имуществото им и какви са пораженията, защото нямат достъп до къщите си. По думите им два дни не е валяло и бедствието е донесено от придошлата вода на реката.

Цяла нощ кметът на Трилистник, заедно с полиция и доброволци са организирали наблюдение на реката. Призори за момент се обнадеждили, че нивото на водата пада, когато се оказва, че скъсана дига в участъка на Стряма до село Калековец е причина за невиждан разлив, който стига до Трилистник.

Опитите да привлекат специалисти от Басейнова дирекция на помощ са безрезултатни, каза по БНТ кметът Мирчо Петров. Със собствени сили и полицията той организира евакуацията на десетина домове в западната част на Трилистник, които са първите на пътя на водата. С помощта на доброволци, полиция и Червения кръст са изведени в безопасност 14 човека. Няма жертви и пострадали хора, евакуационните и аварийни дейности продължават в момента.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук