Тропическата буря Гордън се засилва и се насочва към бреговете на САЩ. Очаква се тя да се превърне в ураган и да връхлети сушата източно от Ню Орлиънс, според Националния център за ураганите в Маями, предаде bg-voice.com.

Едно дете е загинало, след като дърво се е стоварило върху мобилната къща, в която живеело, съобщава "USA Today". 

В Ню Орлиънс следят с огромна тревога засилващата се буря. Въпреки че не попада непосредствено в най-застрашената зона, властите обявиха извънредно положение в града. Той бе опустошен през 2005 г. от урагана Катрина. Кметът Ла Тоя Кантрел обяви бедствено положение и доброволна евакуация на някои квартали. Обявено е извънредно положение, училищата са затворени. 
Гордън се формира близо до архипелага Кийс, южно от щата Флорида вчера. Той се намира на около 300 километра югоизточно от делтата на река Мисисипи.

Тревога за идващ ураган е издадена за зоната от делтата на река Пърл, на границата на щатите Луизиана и Мисисипи, до границата на щатите Алабама и Флорида. "Моля ви, направете последните си приготовления днес преди Гордън да удари тази вечер", написа в Туитър губернаторът на Мисисипи Фил Браянт. 

Окото на бурята Гордън се премества източно в Мексиканския залив и ще се доближи или днес вечерта или утре рано сутринта до централната северна част на залива в зоната, за която е издадена тревогата, се казва в съобщение на Центъра за ураганите в Маями.

Центърът също така съобщи, че тропическата буря Флорънс в Атлантическия океан е станала ураган.

Тя обаче се намира на 2000 километра западно-северозападно от островите Кабо Верде и на 2045 километра източно-североизточно от Малките Антилски острови и се придвижва западно-северозападно със скорост 19 километра в час.

Флорънс е третият ураган в Атлантическия океан за този сезон на ураганите. Скоростта на ветровете му е 120 километра в час.
 


 
 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!