Есенна буря, придружена с градушка и проливни дъждове удари части от Северна Гърция във вечерните часове на четвъртък, причинявайки наводнения.

Полицията и противопожарните служби са се отзовали на няколко сигнала на бедстващи хора, включително и на такива, които са попаднали в капан в автомобила си след падане на няколко дървета. Множество улици в пристанищния град Солун са наводнени.


Двама мотоциклетисти са били хванати в капана на придошлите води. Единият от тях е успял сам да се измъкне от водата, но другият е потърсил помощ от полицията.

Заради ситуацията трафикът в града е бил затруднен. Образували са се задръствания, има съобщения за катастрофи заради хлъзгавите пътни настилки.

Най-сериозна е ситуацията в западната част на града, където противопожарните служби са се отзовали на повече от 150 обаждания за наводнени домове. Съобщава се, че противопожарната служба е получила сигнали за изпомпване на вода от 17 къщи.

Седем души са били евакуирани заради наводненията в областта на Ефкарпия.

Същевремнно градушката е нанесла щети на фермите в Централна Гърция. Няма постъпили данни за пострадали.

Бурята удари страната след месеци на суша – в някои части на южната ни съседка не са падали валежи от месец май насам.
 

Времето в южната ни съседка се влоши бързо в следобедните часове на четвъртък, най-вече в централната и северната част на страната, където температурите паднаха чувствително.Проливни дъждове и гръмотевични бури се очакват в следващите дни по крайбрежните райони в източната част на страната, в Северна Гърция, както и на Халкидики. Сред районите, които се очаква да бъдат засегнати най-тежко, са и Спорадските острови, както и град Солун.