Преди няколко дни в Хабаровския край е паднал огромен метеорит, Когато е паднал е докоснал върха на хълм и се е приземил в коритото на река. Властите не изключват въвеждането на авариен режим, заяви ръководителят на Верхнебуреинския район Алексей Маслов, цитиран от осведомителните агенции.

„Очевидно е, че метеоритът е бил огромен, щом е затрупано коритото на реката в продължение на 40 метра, сега на това място са изпратени две групи, една от нашия район, а другата от Амурската област. Те имат сателитен телефон и дозиметри, за да определят нивото на радиация. В продължение на няколко дни Бурейската ВЕЦ отбелязваше, че притокът в язовира е намалял, но те не можеха да определят причините. Надявам се, че групите скоро ще стигнат до мястото и ще разберат подробностите ”, каза Маслов пред местните медии.

Според него свлачището, предизвикано от удара на метеорите е дълго 700 метра, широко 400 метра и високо 80 метра над нивото на леда, като е потънало на 25 метра дълбочина. "Руслото на реката е затворено от единия до другия бряг. Половината хълм го няма", добави Маслов. 

Свлачището е открито от ловци, които разказват, че има и повалени дървета. "Хълмът е срязан под наклон към реката и то относително равно. Ако хвърлиш върху купчина пясък ябълка, остава подобна следа. Но какво може да е това, което е срязало такава огромна земна маса. Това е невъзможно да бъде направено от човешки лъце", убеден е Маслов. 

По предварителни данни, коритото на река Бурея е блокирано на около 70 километра от най-близкото село Чекунда. Инцидентът е докладван на ръководителя на Министерството на извънредните ситуации. Маслов отбеляза, че ако метеоритът повиши нивото на водата в реката, което ще причини заплаха от наводняване на селата, ще бъде обявена извънредна ситуация. Информацията беше предадена на министъра на извънредните ситуации, а космически спътници са включени в оценката на ситуацията.

В мрежата са публикувани и кадри от мястото, където е паднал метеоритът. Според автора на видеото небесното тяло е образувало на земята гигантски кратер, който може да блокира движението на водата в реката. 

Превод: БЛИЦ