Президентът на Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (AFAD) Юнус Сезер обяви днес в 15 ч, че броят на хората, които са загубили живота си при земетресенията в Кахраманмараш, е достигнал 1014 души.

По данни на AFAD земетресение с магнитуд 7,7 разлюля снощи квартал Пазарджък на Кахраманмараш. Трусът е усетен от много части на страната и в съседните държави.   

В 13.24 ч. друго земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер удари в квартал Елбистан в Кахраманмараш.

Земетресението е усетено в много градове, особено Малатия, Газиантеп Диарбакир, Адияман. След зловещия трус стотици спасителни екипи продължават да работят интензивно в региона, тъй като много сгради се срутиха.  

„След земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 днес в Кахраманмараш, Пазарджик и Елбистан, в момента няма заплаха от цунами, което да засегне нашите брегове в Източното Средиземноморие“, се казва в изявление на AFAD. 

Летище Адана работи нормално, но аеропортът в Малатия е затворен за граждански полети и отворен единствено за спешни полети.

След второто земетресение, станало в квартал Елбистан в Кахраманмараш, сградата на терминала на летище Малатия е повредена.

Летище Хатай е затворено, защото пистата му е разрушена от среднощния трус, информират от министерството на транспорта. 

Редица пътища в района са затворени поради срутени постройки или разломи, причинени от трусовете. 

Гражданите се призовават да не пътуват, ако нямат наложителна причина, за да могат спасителните екипи да достигнат до пострадалите области.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук