Супервулканът под Националния парк Йелоустоун в Щатите може да изригне по-рано, отколкото се предполагаше, и да изтрие живота от планетата. За това предупредиха изследователи, цитирани от dnes.bg.

Учени от Държавния университет в Аризона, които са анализирали минерали от образци фосилизирана почва от най-скорошното огромно изригване преди 630,000 години, са открили, че вулканът се е събудил, след като магма се е вляла в калдерата - образувание, което се получава при сриване на кратера навътре в самия него и е с широчина около 65 километра, пише National Geographic.

Предишното изригване се е случило в почти същия времеви период - преди 1,3 млн. години, което означава, че Йелоустоун може би се подготвя за нова експлозия, която ще е катастрофална.

Вулканът може да изригне с повече от 1000 кубически километра скали и пепел - около 2,500 пъти повече от вулкана Сейнт Хелънс през 1980 г. в щата Вашингтон, казват учените от Аризона. Такъв тип изригване най-вероятно ще покрие по-голямата територия на САЩ с пепел и да вкара Земята във вулканична зима.

А предпоставки за изригването на вулкана има от години. През 2011 г. изследване показа, че земната повърхност над резервоара с магма изпъква с 25 сантиметра на всеки 7 години. През 2013 г. пък се оказа, че въпросният резервоар, който "захранва" супервулкана, е 2,5 пъти по-голям, отколкото се е предполагало, и продължава да се увеличава. Към момента количеството се изчислява на около 96 млрд. кубични километра.

Шокиращо е колко малко време трябва, за да може една вулканична система от сравнително спокойна да стигне до ръба на изригване, казва един от учените в Аризона - Хана Шамло, пред New York Times

Самата НАСА признава, че Йелоустоун представлява по-голяма заплаха за живота на Земята от какъвто и да е астероид. За сега те търсят начин как да охладят магмата, което ще забави изригването.

Едно от предложенията е да се пробие повърхността му, за да изпусне пара, но това си носи своите рискове - ако се пробие твърде дълбоко, вентилацията може да предизвика експлозивно снижаване на налягането и това да предизвика изригване.

По-разумната идея според НАСА е пробиване на 8-километрова дупка в хидротермалната вода отдолу и острани камерата с магма. Тези течности, които създават известните топли басейни и гейзери в Йелоустойн, вече изпускат около 60 до 70% от топлината на камерата.

В случай на извънредно положение НАСА предлага да се инжектира огромно количество с по-хладна вода, която да извлече още повече повече топлина и да се предотврати стигането на критичната температура. Такъв проект може да струва над 3,5 млрд. долара. Парата от водата пък може да се използва за задвижване на енергийни турбини и да се получи електричество, което да захранва региона десетки хиляди години.