Двойна дъга се появи в небето над София след смъртоносната буря, която връхлетя града тази вечер. Кадри на уникалното явление се появиха в мрежата. 

Както БЛИЦ съобщи, около 18 часа столицата бе ударена от мощна гръмотевична буря. Повече от половин час от небето не спря да се излива проливен дъжд. На места падна и градушка.

Четирима души бяха ударени от мълния в градинката на ул. „Пиротска”. Трима от са загинали на място. Лекарите се борят за живота на четвъртия.

Мълния е поразила човек и в „Западен парк”. Неговото състояние също е тежко.

Трагедията е огромна! Стана ясно кои са хората, убити от мълния в центъра на столицата ВИДЕО

От Пожарната уточниха пред БНР, че повечето постъпили сигнали са свързани с наводнени магазини и заведения в центъра на София. Има сигнали и за паднали дървета в града, наводнени са подлези. Към момента екипи на Столичната община и пожарната са на място.

"Очаквам сигналите да надминат 100 - за задръстени улици, наводнени мазета в Центъра и широк център. Силният вятър обрули дърветата, запуши шахтите и обилният дъжд не можа да бъде поет от водопроводната инсталация. Няма тежко пострадали обекти. До сутринта ще се оправим, ако дъждът спре", каза гл. комисар Николай Николов, ГДПБЗН.

"Сигналите са за завиряване, паднали дървета и сигнал за инцидент в парк "Свети Никола". Имаме опит в такива ситуации, но в зависимост от разрастването, ще потърсим допълнителни сили от дирекцията", каза Красимир Димитров, директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция".

Кошмарът няма край! Още един човек е поразен от мълния, София е под вода след адската буря ВИДЕО

Всички аварийни екипи на Столична община са на терен и работят по сигналите за завирявания, причинени от силната буря в София тази вечер.

Екипите на „Аварийна помощ и превенция“, Столичен инспекторат и почистващите фирми работят по получени 52 сигнала за завирявания. 6 екипа на Столичната пожарна до момента са отработили 20 сигнала за завирявания. До момента са получени и 5 сигнала за паднали клони, които се разчистват от екипи на дирекции „Зелена система“ и „Аварийна помощ и превенция“.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология по време на бурята на територията на града са паднали средно 30 л/кв. м. Нивата на всички язовири на територията на Столична община са в норма. Нивата на реките, които преминават през територията на града също са в норма и няма опасност от преливане.

Дърво е паднало при 102 Основно училище "Панайот Волов" в квартал "Надежда", става ясно от публикация в социалната мрежа. 

В отделни части от столицата електрозахранването бе спряно заради силната буря.  Засегнатите райони са главно в покрайнините на София.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук