Улиците на турската столица Анкара бяха наводнени в събота след непрестанни порои през целия ден. Нивото на водата се повиши в кварталите Кечиорен, Чанкая и Уенимахале, причинявайки материални щети, особено в къщи и офиси на приземните етажи.

Кметът на столичната община Анкара Мансур Яваш направи изявление в профила си в социалните медии и предупреди гражданите.

„Нашият град преживява най-обилните валежи за годината. Всички отпуски на нашите спасителни звена са отменени поради продължаващите дъждове във всички региони. Ще продължим да работим бдително. Ще следим всички сигнали в бедствените райони“, заключи той.

Градушка и проливен дъжд, които започнаха по обяд в Анкара, повлияха негативно на живота. Дъждовната вода, изпълнила апартамент на втория етаж на кооперацията, е преляла от балкона.

Редица сгради, офиси, жилища и учреждения в столицата са наводнени. Появи се и шокиращо видео от жилищна сграда, от която се излива вода с такава сила, че събаря спреграда на тераса и изхвърля навън мебели. 

 

 

Гражданите се опитаха да защитят колите си от градушката, като ги паркираха под дървета и навеси.

С дъжда някои пътища се превърнаха в потоци. В някои райони проливните дъждове преминаха в масивни наводнения. 

 

Имаше и затруднения в транспорта. Част от превозните средства останаха на пътя, поради внезапно придошлата вода. Екипи на общината работиха по спасяването на останалите по пътя шоьори 3 пътници в автомобилите. 

Движението в центъра на Анкара беше спряно, тъй като важни пътни артерии останаха наводнени.

Главната дирекция по метеорология публикува съобщи, че проливния дъжд, който е активен в последните дни, се очаква да продължи и днес в Анкара, Истанбул и още много градове в Турция.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук