Проливни дъждове и бури връхлетяха цяла България. Циклонът, който донесе студ и порои, вече е над източната част на страната.

Изминалата нощ беше тежка за Шумен и региона. Счупени клони нанесоха щети на много автомобили. Имаше сериозни проблеми и с електрозахранването. Две села в региона все още са на тъмно, съобщава Нова телевизия.

Всички общински фирми са мобилизирани в разчистването на улиците, които бяха парализирани от пороя.


Наводнение имаше и в Кърджали. Заради проливния дъжд под вода остава участък от главния път към граничен пункт "Маказа" Очевидци сигнализират за липса на шахти в района на автогарата. Преминаването оттам е сериозно затруднено.

Както БЛИЦ съобщи силен дъжд валя и в Бургас. Вятърът счупи клони на много дървета. Канализацията не успя да поеме огромното количество вода, а на много места шахтите бяха запушени.Известната като „подземната” улица на Бургас, в която водата достигна над половин метър, стана капан за инкасо автомобил, пълен с пари.

Пожарникарите трябваше да помагат и на шофьорите на десетки наводнени автомобили, паркирани пред хипермаркет.

Синоптиците предупреждават, че опасността от наводнения в Централна България остава голяма.  В осем области от страната е обявен вторият по степен на опасност оранжев код за валежи до 50 л/кв.м. Венцислав Вичев е успял да заснеме видео, което публикува във Фейсбук. На него се вижда градушката, ударила шуменския регион:

По-голяма е вероятността за градушки в източната половина от страната. Привечер и вятърът ще се усили.

Постепенно спиране на валежите можем да очакваме в петък. В Западна България вече ще е слънчево и по-топло, а по Черноморието ще продължи да превалява, но по-слабо.

През почивните дни и в началото на следващата седмица слънцето навсякъде ще е силно, а температурите отново ще бъдат в интервала 30-36 градуса.