Ако искаме да застраховаме дома си за земетресение, трябва да платим допълнителна такса за това, показа проучване. Няма как да се сключи полица само срещу трус, уточнява „Телеграф“.

Трябва да се подпише първо основният пакет и след това да се доплати и за земетресение, обясниха от агенция. Така за година вноската ни за полицата скача двойно.

В момента има бум на запитвания за такива застраховки, допълниха агенти. И уточниха, че тези полици се сключват основно за апартаменти.

Цени

Ако искате да сключите застраховка за пожар, бедствия и вандализъм и при инцидент да бъдете обезщетени с 50 000 лв., трябва да платите между 40 лв. и 48 лв. за година. Въпреки че включва бедствия като ураган, срутване на земни пластове, градушка, падане на лавина, полицата не покрива земетресения.

Ако желаете да ви обезщетят и при трус за 50 000 лв., тогава трябва да доплатите 36 лв. - 43 лв. годишна вноска, обясниха от застрахователна агенция. Има и пакети, в които рискът земетресение е включен към основния, но цената му е по-висока и за апартамент от 70 квадрата в столичния квартал „Люлин“ може да стигне 100 лв. за година.

Таван

Застрахователните суми имат таван. Това е важно да се знае от потребителите, защото много от тях не са наясно и при наводнение например очакват да получат повече пари, отколкото ще им се дадат, обясниха още застрахователи. Ако например искате лимитът на сумата за обезщетение да бъде 50 000 лв. при пожар, ако имотът ви пострада, ще получите най-много 50 000 лв., без значение дали доказаните щети са за 100 000 лв.

Максималният лимит, който може да посочите, е различен и зависи от вида на застраховката. Специално за полица срещу пожар, бедствия и вандализъм таванът е 150 000 лв. и няма как да ви дадат по-висока сума, дори и щетите да бъдат оценени над нея, обясниха от офис на застрахователно дружество в столицата.

Документ

Важен документ, който ще ви поискат, за да получите обезщетение при щета на застрахован имот, е нотариалният акт.  Щетите се изплащат въз основа на описаната в него квадратура, подчертаха застрахователи.

Това означава, че ако сте усвоили козирката на блока, каквато е практиката на първите етажи в някои столични квартали с панелки, площта върху разширената територия няма да бъде покрита от застраховката.

Ако разширението не фигурира в нотариалния акт на имота, застраховката за него не важи, уточниха агенти. Много хора ни питат дали застраховката важи, ако са усвоили собствения си балкон и са го превърнали в стая. Отговорът е да, защото терасата е записана в нотариалния акт и е част от самото жилище, казаха още застрахователите.

Ако сключите полица за защита на дома, трябва да застраховате оборудването отделно.

Не можем да защитим вилата и телевизора

Застраховка за пожар, наводнение, вандализъм и трус не може да бъде сключена за имот, който се обитава сезонно или периодично, обясниха от застрахователна компания. Условието да сключите полица е да живеете постоянно в него. Застраховката не важи също и за стопански сгради, работилници, градини.

Не включва и имуществото вътре в застрахования апартамент. Така ако например домът ви изгори, няма да получите обезщетение за пералнята, печката, телевизора, мебелите и т.н. Ако искате да застраховате и тях, тогава трябва да сключите отделна полица.

Същото важи и ако искате да застраховате работилницата или гаража. Не се покриват също и щети от корозия, некачествен ремонт или овехтяване на помещенията, допълниха застрахователи.

Ако желаете да прекратите договора, подписан с дружеството, трябва да подадете писмено предизвестие. Когато контрактът се прекратява предсрочно по искане на клиента, застрахователят има право на премията за изтеклата част от договора, като връща само частта от сумата за неизтеклата част, но намалена с административните разходи за издаване на полицата.

В случай че по застраховката е изплатено или предстои да се даде обезщетение, независимо от неговия размер, застрахователят задържа цялата платена премия, включително и за неизтеклата част от застраховката.

В момента има промоции на каско.

20% намаление до края на месеца

Намаление от 20 на сто пуснаха някои застрахователи до края на месец февруари. Така при полица за имот в момента ще ви вземат само 40 лв. Застрахователи уточниха, че годишната сума, която трябва да платите за застраховката, зависи от размера на лимита, който сте избрали за обезщетението. Без значение от него остава намалението от 20 на сто.

Други застрахователи в момента са обявили промоционални условия за каско. Някои компании дават 35% отстъпка при липса на заведени щети през времетраенето на сключения застрахователен договор. Към ликвидация на щетата се пристъпва, след като клиентът заплати дължимата част от намалената с до 35% основна премия по авансов бонус за липса на щети, обясниха застрахователи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук