Проливни дъждове се изляха над части от Хърватия през последните дни. Река Зърманя излезе от коритото си и наводни град Обровац.

Видеозаписи показват прииждащите води и хора, които пълнят чували с пясък в Обровац, за да се предпазят от стихията. Центърът на града беше залят.

Метеоролозите предупреждават, че предстоят още порои. Премиерът на страната Андрей Пленкович заяви, че ще бъдат предприети всички необходими мерки, за да се гарантира безопасността на населението.

 

За 24 часа в Обровац са паднали 250 литра вода на кубичен метър. В града е обявено извънредно положение.

„Ако има големи щети, ще помогнем за справянето с последствията, както сме правили и преди“, заяви снощи хърватският премиер Андрей Пленкович, цитиран от агенция Хина.

Той подчерта, че екипи на гражданска защита и пожарникари са на място, както и представители на хърватските въоръжени сили.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Хърватия Давор Божинович посети днес сутринта Обровац. Той коментира, че в града през нощта не е имало нови големи проблеми и всички служби работят за предотвратяването на по-нататъшни щети и за осигуряване за безопасността на гражданите. Засега няма пострадали хора.

По-късно днес Божинович ще посети градовете Грачац и Хърватска Костайница, които също са сериозно засегнати от наводненията, съобщиха от БТА.

В Хърватска Костайница, намиращ се в обградения от четири реки регион Бановина, Централна Хърватия, също бе обявено извънредно положение след повишаването на нивото на река Уна. Министърът на хърватските ветерани Томо Медвед също ще посети днес региона. 

Прогнозите предвиждат дъжд и в следващите 36 часа на територията на Хърватия.

Хърватските междуградски пътища са мокри и хлъзгави в по-голямата част от страната, а заради голямото количество вода по шосетата и свлачищата, някои пътища са затворени, съобщиха хърватски медии. Множество градове са наводнени, в два е обявено извънредно положение.

Хърватският автоклуб, цитиран от портал Индекс, предупреждава шофьорите, че в планинските части на пътищата и по Адриатическата магистрала е най-опасно, защото се задържа по-голямо количество вода и са възможни свлачища.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук