Японският експерт по земетресенията Мориваки Йошинори, който наскоро привлече вниманието с изявленията си за земетресения в Турция, обяви списък с провинции, в които се очакват земетресения с магнитуд 7 или повече. 

Мориваки, който често прави изявления за възможно земетресение в Мраморно море, този път предупреди и за други опасни провинции на югоизток от България.

Експертът отбеляза, че е предвидил силно земетресение с магнитуд 4,9, станало на 4 март, в окръг Чанаккале, пише "Марица".

Японският експерт по земетресения и строителен инженер Йошинори Мориваки привлече вниманието с изявленията, които направи след земетресението на 6 февруари 2023.

 „След 2019 г. земетресения с магнитуд 4 и 5 продължават да се случват от време на време в Турция. Това не може да се каже, че е предвестник на голямо земетресение, но имаме повече от всякога увеличена сеизмична активност в района.“ 

Експертът по земетресенията Йошинори издаде предупреждение за земетресение за 4 региона. Той обяви, че се очаква силен трус особено в Инегьол, Бурса, Бандърма и Балъкесир.

Специалистът подчерта, че не очаква земетресения с магнитуд над 7 по Рихтер в района на Егейско море. Той също така допълни, че линията на разлома в Егейско море е тънка, къса и хоризонтална в сравнение с други региони.

Според предупрежденията на Мориваки, „След земетресението с магнитуд 3,5 по Рихтер в Мраморно море, до Гемлик, което е недалеч от Истанбул, имаше други периодични земетресения в региони като Коня и Малатия. Тези земетресения може да са предшественици на голямо земетресение. 

Южната и северната разломни линии се задействат взаимно. Особено Бурса-Гемлик, „Има риск от земетресение над 7 на места като Балъкесир и Ялова. Малки, но чести земетресения се случват в района на Бандърма. Това може да са признаци на голямо земетресение.“

Експертът по земетресения привлече вниманието на обществеността към района на Чанаккале с множеството вторични трусове, по 20-30 пъти на ден в този район, продължаващи и до днес. Това може да е предвестник на голямо земетресение в бъдеще, като то ще засегне и съседните държави Гърция и България от части,  алармира японският специалист.

"Можем да кажем, че ще е най-опасно в района на Чанаккале. Защото малките земетресения не предотвратяват възможни големи земетресения“, отбеляза той.

Йошинори обрърна внимание на новата разломна линия, която се появи и в Бурса. „Не трябва да се тревожите за това. Над 60 процента от земетресенията в Япония възникват в нови разломни линии.“

От друга страна друг известен турски сеизмолог проф. д-р Наджи Гьорюр често предупреждаваше за риск от земетресение от 7 или повече, особено след земетресението в Кахраманмараш. „Съдбата на провинциите, живеещи на тази разломна линият, ще бъде като Кахраманмараш и Хатай.“

Той както и Йошинори изброяват провинциите в Турция, изложени на най-голям риск от земетресение, както следва:

Ескишехир, Денизли, Мугла, Ерзинджан, Кайсери, Токат, Кахраманмараш, Хатай, Коджаели, Османие, Бингьол, Коня, Ерзурум, Айдън, Балъкесир, Бурдур и Маниса.