Патриарх Неофит назначи свещеници, които ще поемат обгрижването на руската църква в София, като извършват обичайните богослужения. Църквата все още обаче остава затворена. 

Има неприемане на действията на българските власти, свързани с ескпулсирането на руските служители в руското подворие. Има съпротива и форма на отпор като отговор срещу това, с което се цели възпрепятстване на действията чрез създаване на напрежение. В този храм има и други свещеници, и досега има български свещеник и друг, който е украинец. Не е ясно защо трябва да бъде затворен", коментира богословът доц. д-р Костадин Нушев тази сутрин пред Bg On Air.

Той подчерта, че криптата е отделно помещение, с отделен вход и не е ясно защо трябва да бъде затворена. 

"Това цели да се покаже, че действията на българските власти са много лоши, деструктивни, а всъщност няма връзка между статута на лицата, които имат наложена забрана, със статута на сградата като храм", посочи гостът.

По думите му заплитането на казуса показва по какъв начин този храм е бил използван за политическо влияние, като се разглежда като "църковно посолство".

"Храмът не може да остане затворен, това е каноническа аномалия, която се използва за политическа пропаганда. Всички, които се снимат пред катинара, очакват да започне предизборната кампания", заяви доц. д-р Костадин Нушев.

Пред Bulgaria ON AIR той изрази недоумението си как посланикът на Русия Елеонора Митрофанова държи ключа за Руската църква и в същото време казва, че българските власти са отговорни тя да бъде заключена. 

Доц. д-р Костадин Нушев обясни, че Русия трябва да предложи за одобрение новите служители, които да заемат местата на експулсираните.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук