Пропадналата в София шахта бременна жена е прегледана и изписана от Пирогов.  Жената е бременна в четвъртия месец и бе приета в "Пирогов" с контузия на гръдния кош. След обстойни прегледи, вече е освободена за домашно лечение, съобщиха от БНТ.


38-годишната жена пострада след инцидент в центъра на столицата, на метри от Централна поща. Тя вървяла с мъжа си, когато стъпила върху шахтата и пропаднала на височина от около 3 метра.

По случая веднага беше назначена проверка. Оказа се, че т. нар. „английски двор“ е отвор, който води към избеното помещение/мазе и сградата е частна собственост. Задължение на собствениците е да я поддържат в добро експлоатационно състояние.

Съставен е констативен протокол за състоянието на капака към мазетата и ще бъде издадена заповед за незабавно укрепване. Собствениците ще бъдат санкционирани затова, че не са поддържали съоръжението си в добро техническо състояние.

Жената минава по улица "Дякон Игнатий" с мъжа си, когато капаците на шахтата се разместват и тя пада в подземието. Стана ясно, че това не е шахта на общината, нито такава на софийска вода или ЧЕЗ. Това е така наречен английски двор, който води към избено помещение на сградата. В момента там се помещава бистро.

Експерти от дирекции „Контрол по строителството“ на район „Средец“ и на Столичната община направиха проверка на място у установиха, че сградата и шахтата към нея са частни и е задължение на собствениците да я поддържат в добро състояние.

Незабавно ще бъде издадена заповед за укрепването на шахтата. Собствениците ще бъдат санкционирани затова, че не са поддържали съоръжението си в добро техническо състояние.

Сигналът за инцидента е подаден в 11:13 ч, линейката пристига за по-малко от 10 минути. Шахтата е дълбока около 2,5 метра и заема по-голямата част от тротоара. Хората от заведението не са видели инцидента, но разказаха, че час преди това, някой е пипал.

Сутринта преди да влязат в ресторанта, един от служителите казва, че е видял , че някакъв човек нещо е пипал, дали е така, не мога да кажа. Това ние никога не сме го ползвали, имаме и вход откъм ресторанта към това подземие, но той не се използва. Ето го, обяснява Никола Кънчев, управител на ресторанта.

Проверката на експертите от дирекции „Контрол по строителството" на район „Средец" установи, че така нареченият „английски двор" е отвор, който води към мазето и е собственост на сградата.

Собствениците са петима, но не са в България и затова от общината разговарят с техен адвокат. Освен, че ще трябва да обезопасят сградата, собствениците ще трябва да платят и глоба.

Видно на място, едната панта е изгнила, липсва, иначе ламарините са здрави, но пантите са в лошо състояние, което е довело до пропадането. Наемателите на ресторанта, които са всеки ден тук, не са констатирали и не са видяли да има проблем с тая шахта, коментира се дали не е отваряна нощно време от клошари, казва инж. Илия Мавров, "Контрол по строителството" район Средец, СО.

Новото бистро на ул. "Дякон Игнатий" се намира в сградата, където преди се помещаваше Френския културен институт. Преди ремонта вътре наистина влизаха бездомници, дори имаше пожар. Останалата част от бившия Френски институт все още седи необитаема, но входът е затворен и няма как да се влезе както преди.