"От 1 март се увеличават със 150 лв. заплатите в Столичния градски транспорт, от 1 септември се очаква още едно увеличение - със 150 лв". Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова след среща на ръководството на СО със синдикатите, предаде БГНЕС.

Служителите на градския транспорт в София са готови на ефективна едночасова стачка в сутрешен пиков час, ако заплатите им не бъдат увеличени с 30%.

Това стана ясно по време на протест пред Столичната община, където местна администрация, транспортни синдикати и дружествата на публичния транспорт в София провеждат среща във връзка с поисканите от работещите в градския транспорт на 24 януари подобрения на условията на труд в системата, между които увеличение на месечните възнаграждения.

"Искането ни е едно – 30 % увеличение на заплатата, защото в момента инфлацията е сигурно вече толкова и за нашия труд, който полагаме, това са нищожни пари. Те тука идея нямат за какво става въпрос - да работим по 6,7,8 дни.

Ако кажат по-малко пари от 30%, ние сме готови да затворим улиците на София и да няма градски транспорт с едночасова ефективна стачка между 7 и 8 часа сутринта и ще го правим, докато не ни удовлетворят исканията, защото това е вече подигравка с нашия труд.

Нека, хората от които зависи това, само един ден да се качат да работят при нас, но те няма да издържат", заявиха стачкуващи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук