"Благодаря на Елен Герджиков, с когото работим заедно от 2007 г. - първо, в качеството ми на зам.-кмет, а той като общински съветник, в последните девет години като председател на Столичен общински съвет /СОС/ и като част от екипа на успешните кампании за местни избори в София".


Това заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова в изказване пред СОС по повод оставката на Елен Герджиков като председател на Съвета, цитирана от пресцентъра на Столичната община /СО/.

Днес с тайно гласуване общинските съветници избраха Георги Георгиев за нов председател на СОС.

"За много от Вас оставката на председателя на съвета е изненада, но истината е, че в последните няколко месеца с Герджиков и ръководството на групата на ГЕРБ-СДС водихме разговори за промяна в работата на групата на ГЕРБ, така че да бъде по-ефективна в работата за града.

Това не са лесни разговори, но това е нормалният процес по вземане на решения и носене на отговорност в една демократична политическа партия", посочи Фандъкова.

"И вчера имах разговори с Герджиков и съм убедена, че той ще продължи да бъде активен и да защитава големите каузи, по които работим заедно.

Той беше сред основните двигатели на инициативата Европейска столица на спорта, която градът ни успя да спечели и успешно защитава;

инициатор при сформирането на столичната програма за финансиране на детско-юношеския спорт с подкрепа на спортните клубове и школи, както и деен участник в борбата ни за възстановяване на Княжевския лифт", отбеляза кметът.

"Заедно с Герджиков успяхме да привлечем и мотивираме много млади, образовани хора, които да се включат в работата както на групата на общинските съветници на ГЕРБ-СДС,така и в екипа на СО.

В моя екип от заместник-кметове в последните две години направих големи промени с желанието да включа млади, енергични хора, професионалисти в своята област. Това са зам.-кметовете по строителство, по екология, по дигитализация и по транспорт", допълни Фандъкова.

По думите ѝ Георги Георгиев е част от младите и активни хора в групата на ГЕРБ-СДС.

Кметът на София поздрави Георгиев с избора му за председател на СОС. "Неговата задача да води заседанията на съвета няма да бъде лесна.

Убедена съм в неговия професионализъм и вярвам в желанието му да намира решения на предизвикателствата в управлението на града, пред които се изправяме заедно.

Слушах внимателно обсъжданията преди гласуването и личните обиди и квалификации, които бяха разменени", отбеляза още Фандъкова.