Надявам се днес да бъдат отстранени тежките аварии, които се случиха през последните дни. Най-важно е да бъде възстановено топлоподаването. Разпоредила съм да се работи денонощно. Никой не е застрахован от аварии, но хората трябва да бъдат информирани. Днес ръководството на "Топлофикация-София" трябва да бъде изслушано на Столичен общински съвет, защото Столична община е принципал на дружеството. Това каза в сутрешния блок на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.
"Възложила съм независима проверка от най-добрите експерти, които трябва да разберат причините за тази най-тежка авария в последните 20 години. В момента тече проверка и прокуратурата. "Топлофикация" твърдят, че има токов удар, а от ЧЕЗ отричат. Истината трябва да излезе наяве, но най-важното е първо да се възстанови топлоподаването", категорична беше тя.

Тя коментира и тежката зимна обстановка в София. "Хубавото е, че не блокирахме нормалния ритъм на столичани. Зимата беше изключително тежка. Непрекъснати заледявания и ниски температури повече от месец. След като снега започна да се топи, се видяха пораженията по улиците и започнаха аварийните ремонти. Най-много ме притесняваше през цялото време беше да не се блокира работата на града. Фирмите трябваше да започват работа със снеговалежа и бяха изнесени на определени точки. Някои от тях се забавяха и санкциите бяха за това. Имаше и непочистени вътрешноквартални улици, както и около училища и детски градини, което също беше санкционирано. Аварийните ремонти целят единствено безопасност. Ясно е, че тези ремонти са нетрайни и целта им е да да има безопасно движение. Ние не плащаме за тях, защото те влизат в поддръжката. Когато времето позволи, ще започнат планираните основни ремонти", разкри Фандъкова.

"Всяка година след зимата има известен период, който е необходим, за да приведем града в нормален вид. Още от първия ден, когато температурите се вдигнаха, постанових да започне чистене на София. Предстои и миене на улиците, но когато температурите позволят. Ако работата е свършена, се вижда веднага. Ако не е свършена, пак се вижда веднага. Ние заплащаме само за свършена работа. Темата със замърсяването на въздуха е соновна за мен и моя екип, при това не от вчера. Говорим за подмяната на транспорта в София, строителството на метрото, контролът над строежите, развитието на зелената система в града. Това са дългосрочни мерки, но ние предприемаме и краткосрочни такива. Говоря за безплатен градски транспорт, проверките за катализатори на дизеловите автомобили. В борбата с мръсния въздух трябва да се включат всички граждани. За радост от вчера няма замърсявания, каза още кметът на София. В образованието трябва да има масирани инвестиции, за да очакваме развитие на държавата и икономиката", каза сметицата.

"Радвам се, че целият екип на ГЕРБ разбраха това и образованието е наш първи приоритет. Някои обявиха това за популизъм, но аз съм готова да споря с всеки, който твърди, че с малки стъпки може да се постигне нещо в образованието. Най-важното е да се наблегне на учителите, защото това е основен проблем. Професията застарява и трябва да се намери начин да привлечем младите хора. Въвеждането на технологиите също е сред водещите приоритети. Пак ще повторя", че са необходими големи инвестиции, завърши Фандъкова.