От 1 септември из столичните училища тръгват мобилни екипи за ваксинация при заявен интерес от страна на школото. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери разширението на 9-та Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин", пише "Монитор".

"Знаете, в София броят на заболелите се увеличава. Общинските болници са подготвени да реагират при нова вълна, надявам се и държавните - също. Надявам се, че здравното министерство също ще засили кампанията за имунизация, за да може да се посрещне тази нова вълна", каза Фандъкова.

За ваксинацията на учителите и предстоящата четвърта вълна на коронавируса градоначалникът припомни, че по предложение на Синдиката на българските учители бе подписана промяна в колективния трудов договор, която позволява ваксинирани учители да ползват допълнително още 2 дни годишен отпуск.

Столичният кмет апелира всички, които не са се ваксинирали, да го направят.

В момента текат основни и текущи ремонти в над 100 училища и детски градини, отчете Фандъкова. Тя не се ангажира в колко школа ще приключат ремонтите за началото на учебната година, но увери, че няма да има проблем със стартирането й.

Там, където се налага ремонтите ще бъдат преустановени, а на места ще има реорганизация на учебния процес. Кметът обясни, че провеждат и процедури за избор на изпълнители за цялостна енергийна ефективност на 3 училища.

Относно ремонтните дейности във Френската гимназия Фандъкова обясни, че се изгражда нов корпус към сградата, многофункционална спорта зала и се изпълняват мерки за енергийна ефективност на съществуващата сграда на гимназията. Кметът изтъкна, че разширението на гимназията ще позволи от следващата година училището да премине изцяло на едносменен режим на обучение.