Напрежението между Столичната община и общинското дружество "Софияплан" расте. Столичният кмет Йорданка Фандъкова видя политически мотиви в заявената оставка на директора на дружеството арх. Любо Георгиев, но се надява работата му да продължи. От дружеството обаче са категорични, че оставки ще има.

Намерението за оставка на арх. Георгиев Фандъкова определи като емоционално и прибързано. Спорът между общината и дружеството дойде, след като Столичният общински съвет (СОС) взе решение за преструктуриране на общинското предприятие и възлагането на контролни функции на "Софияплан" чрез назначаване на зам.-директор. 

"Смятам, че решението му е прибързано и емоционално, и смятам, че той недооцени възможностите, които с тази промяна се дават на  него и на предприятието, а именно - отпускането на още едно място за зам.-директор. Подчертавам, че зам.-директор се назначава именно от директора, от него самия, за да може да се увеличи капацитетът и възможностите за координация", обясни кметът на София пред bgonair.bg. Служителите на "Софияплан" обаче не виждат възможност в прехвърлените им задължения. 

"Това е едно решение, което ни поставя в конфликтна ситуация. Няма как да мониторираш, отчиташ и координираш работата, която планираш сам. Това е смесване на функции. Цялата тази неяснота доведе до решението ни", посочи урбанистът Миглена Георгиева от "Софияплан". 

Миглена и почти целият екип на "Софияплан" са твърдо решени - след 3 месеца подават оставките си заедно с директора на дружеството арх. Георгиев. "Говорим за системна грешка, а не за единична ситуация. Това не е емоционално решение, то е прагматично", заяви директорът на "Софияплан".
Докато са още на работа, екипът на "Софияплан" ще работи по останалите задачи, включително "Програма за София".