Пострадал човек не успя да получи помощ, въпреки че инцидентът е станал на метри от столичната болница "Пирогов", разказа свидетелка на абсурдната ситуация.
"Към 3:45 ч видях мъж да лежи целия в кръв на светофара на кръстовището на "Тотлебен" и "Пенчо Славейков", което е на метри от "Пирогов", разказва Галя Славова пред Нова тв.

"Една жена му държеше главата. Спрях пред болницата, влизам. Казвам на полицаите. А те: "Ние сме полицаи, не сме лекари!", разказа жената.

Влязла в болницата и потърсила помощ в кабинет. Вътре имало 4 човека от персонала, но те й обяснили, че нямат право да напуснат работното си място и я посъветвали да се обади на телефон 112.

Всичките й опити да отведе помощ при пострадалия ударили на камък. Докато излизала от болницата, шокирана от случилото се, един от полицаите я догонил и я посъветвал: "Качете човека в колата си и го докарайте".

Междувременно други минувачи се обадили на тел. 112. Накрая дошла линейка и възрастният човек бил откаран за преглед. Той вече бил добре.

Правилата се такива, че лекарите нямат право да напускат кабинетите си, дори може да ги накажат, ако на друг пациент му стане нещо, коментираха експерти.

Според тях държавата трябва да създаде друг механизъм за оказване на бърза помощ.