Хаос цари в отчетите за контрол над бездомните кучета в София. Оказва се, че за последните четири години над 5000 кучета от приютите изобщо не са отчетени и никой не знае каква е съдбата им. Годишно общината харчи над 2 милиона лева за контрол над популацията.
„От много време се говори за злоупотребите, тъй като кучетата не могат да говорят. Има проблеми в публичния отчет за това какво се случва с определени бройки кучета. Сметките показаха, че над 5000 кучета липсват и тяхната съдба е неясна”, обясни в „Здравей, България” разследващият журналист Марин Николов.

Сметката прави общинският съветник от София Марта Георгиева. Сборът на всички кучета, оставащи в приютите през последните четири години, е малко над 6500. Общият им капацитет е за 1500, т.е. за тези години се натрупват малко над 5000 кучета извън капацитета. Именно те се губят някъде в сметките.

Общинарите са отчели броя кучета, заловени от улиците, отчели са онази част от тях, която връщат след кастриране там, както и онези животни, които хората осиновяват. Никъде не виждаме кучета, умрели в приютите.

Според Марта Георгиева общината умишлено премълчава съдбата на хиляди кучета, за да не стане ясно, че повечето от животните умират. Според нея високата смъртност би обезсмислила политиката с приютите и усвояването на над 2 милиона годишно.

Ден след интервюто ни дават нови числа - за пръв път пред журналист излиза броят умрели животни за четирите години - 2482. Дали обаче това е истината? Междувременно строежът на кучешкия приют в Горни Богров – 30 групови клетки, десетина фургона за управата, водопровод, електричество и осветление – е струвал 3 млн. лева общински пари.