84-годишна жена, изписана на 4 март от болницата в Габрово, е била върната в болничното заведение, защото е имала контакт с една от заразените с коронавирус пациентки.

Към момента две са положителните проби в града – на пациентка на 75 години и на медицинска сестра. Взети са стотици проби на хора, които са контактували със заразените лица. Повечето вече са готови и са отрицателни, очакват се резултатите на останалите.

Заради мерките, свързани с COVID-19, вчера здравните власти върнаха в болницата 84-годишната пациентка. Известно е, че тя е лекувала бъбречно заболяване. Цяло денонощие е била е в една стая със заразената 75-годишна жена.

Пациентката, върната за наблюдение, живее в дом за възрастни хора. „Вчера дойде линейката и я взема отново, за да я изследват. Тя не е с положителни резултати, но е факт, че е била до тази, която е болната. Запазваме самообладание, работата ни не е спряла, ние ползваме много силни дезинфектанти, както виждате всички сме и с маски“, коментира управителят на дома – Радостина Братованова пред bTV.

Потребители на приемната грижа в село Яворец са 22 възрастни. Взети са им проби. В болницата засега под карантина е само вътрешното отделение.

Нуждаещите се пациенти ще бъдат хоспитализирани в терапевтичните отделения. Организация е създадена и за пациентите на хемодиализа.
В ход е и дезинфекция на града. До второ нареждане са преустановени всички учебни занятия в община Габрово.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!