Директорът на Столичния инспекторат инженер Веска Георгиева разясни пред репортер на Агенция БЛИЦ какви мерки са взети в София след обявеното извънредно положение заради пандемията от коронавирус.

"От 12-ти март започна измиване с дезинфекция на място на съдовете за отпадъци. Това са големите кофи, които на брой са 21 700, всички те бяха измити и дезинфекцирани. Но това не става еднократно, защото отпадъците се трупат всеки ден. Затова тяхното дезинфекциране е разпоредено на фирмите през 3D", посочи Георгиева.

Тя допълни, че нарядите за сметосъбиране и графиците се изпълняват регулярно. "Поради намалелия брой на хората в София се вижда с просто око, че кофите за боклук са полупразни. Но това не променя факта, че фирмите трябва да си изпълняват графиците, защото целта е да няма сметонатрупване и колкото и малко отпадък да има в съда, той трябва да бъде прибран, а не да стои там до следващия наряд", коментира столичният шеф.

"Подлезите бяха измити и дезинфекцирани. От днес, 17-ти март, по разпореждане на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова подлезите ще се дезинфекцират всеки ден. Днес се мият с дезинфектант улиците и местата за обществено ползване в ромските махали", каза Георгиева.

Тя изтъкна, че и до сега някои места за обществено ползване са били дезинфекцирани с гръбни пръскачки, но от днес това се случва с измиване с голяма концентрация на дезинфектант и ще продължи редовно да се прави, в зависимост от метеорологичните условия.

"Когато се мият улиците, във водата се добавя дезинфектант. Подробна, ежедневна и ежечасна информация има на страницата на Столичния инспекторат. Там качваме и видеоклипове", обяви инженерът и продължи:

"Благодаря на моите колеги за решителността и отговорността. Контролът от страна на Инспектората е както и до сега - постоянен, на място и чрез джипиесите. Това и до сега се правеше, но сега контролът се засили до една много висока степен, защото гражданското напрежение е много голямо.

Ако фирма си позволи да не е съвсем прецизна в действията си, глобата, която ще й бъде наложена, няма да успокои ситуацията".

Началникът на Столичния инспекторат заяви още, че управителите също са дали своите указания. "Всички знаем с какъв контингент работят фирмите. Така че сме засилили присъствието чрез автомобилите, с които разполагаме. Във всеки Районен инспекторат има първа, нощна и редовна смяна от по един човек.

Юристите ни също са по районите. Когато се налага да се вземе решение по даден проблем на място, работи цялото ни звено. Искам сериозно да благодаря на колегите от звеното за Контрол на замърсяване на строителството.

Причината е, че, ако магазините преустановиха своята работа и работата в този сектор намаля, то строителството си работи както обикновено и не можем да оставим без контрол от замърсяване на уличните платна. Така че колегите работят, снабдени с маски, ръкавици, при повишено внимание, защото основното е да запазим живота и здравето на хората", категорична е Георгиева.

Тя посочи още: "Сами разбирате, че това наше постоянно присъствие по улиците е риск за всеки човек. Гледаме си работата, постоянно сме на терен, за да не позволим фирмите да допускат пропуски, които да създават излишно напрежение.

Ако някой гражданин забележи какъвто и да е проблем или пропуск, моля да използва познатия телефон 02/987 555. Там 24 часа в денонощието работят диспечери, които са военни пилоти. Тяхното разпореждане към фирмата при извънредното положение е заповед.

Вчера имахме случай, при който от социалните мрежи прочетохме, че около "Пирогов" има разхвърляни ръкавици. Фирмата, която чисти "Красно село", реагира светкавично и мястото беше дезинфекцирано.

На въпрос на БЛИЦ адекватно ли е отношението на софиянци на фона на мерките, които взима Столична община, Георгиева обясни:

"Мисля, че да, съдейки по това, което получаваме като сигнали и обаждания от гражданите. Най-важно е да се знае, че подлезите се дезинфекцират всеки ден, съдовете за отпадъци на 3 дни, нарядите вървят в редовния си график. Молбата ни към гражданите е да си сложат ръкавици и маски и да си занесат отпадъците вътре в съдовете, а не през терасите. Трябва да бъдем отговорни.

Тя е категорична, че Столична община спазва всички нареждания на Оперативния щаб.

"Управителите на фирмите също постъпиха много отговорно, защото дейността "дезинфекция" не им влиза в договорите. Техните договори са за обичайна ситуация, а ситуацията сега е необичайна", завърши пред БЛИЦ инженер Веска Георгиева.

Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ