По 100 кила пържоли на ден изяждат лъвовете, тигрите, леопардите и вълците в столичния зоопарк. Цели 36 тона месо пък са отишли за изхранването на големите котки и другите месоядни животни през миналата година. Веднъж седмично на хищниците се дават и пилета, гризачи и зайци, за да е богато и разнообразно менюто им, пише "Монитор".
Неделята пък е гладен ден за големите писани, които тогава се подлагат на диета за прочистване на организма и стопяване на излишните килограми. Това се прави защото в естествената им среда не ловуват ежедневно, а след едно наяждане с плячка изкарват с дни, обясни пред „Монитор“ причината за хранителния режим на котките главният куратор Радко Сертов. За да се поддържат ловните им инстинкти пък, храната на хищниците се криела и те си я търсели сами.

Диетична храна се осигурява и за атракцията в пазарджишкия зоокът - тигрите Саша и Найша, които миналия юли се сдобиха наведнъж с 4 малки. Семейната двойка похапва телешко, агнешко, козе, конско и пилешко, по-рядко свинско, тъй като от тлъстото тигрите стават тромави, обясни отговорникът Петко Куртев. Малките лакомници пък поглъщат по 5 кг месо на ден.

За разлика от хищниците менюто на маймунките през зимата е калорично и похапват по три пъти на ден. Те най-много се радвали на ядки – бадеми и лешници, които обичали да си белят сами. Освен това дневната им доза калории включва банани и различни цитрусови плодове. Бисквитена торта е любимото лакомство на маймунките от вида гвенон Мони и Меги, които обитават зоопарка в Павликени. Безплатната топлина и пълните с банани, портокали и мандарини чинии, които гвеноните получават всеки ден, биха накарали доста хора да поискат да бъдат на тяхното място в клетката и да има кой да се грижи за тях с толкова любов, коментират посетители в зоопарка.