Родителите решили да върнат децата си на ясла и детска градина от 4 януари в София ще трябва да попълнят декларация за информирано съгласие, в която се посочва, че наследника им не е бил в контакт със заразен от коронавирус.

Това стана ясно при инспекцията на кмета на града Йорданка Фандъкова в 90 ДГ „Веса Паспалеева“ в район "Надежда". 

Фандъкова посочи, че малчуганите ще се върнат в градините при строг контрол и дезинфекция с цел да се опази здравето им, както и това на персонала.

"Всички детски градини са готови да приемат деца на 4 януари, както е заповедта на здравния министър.

След това в рамките на една седмица ще следим много внимателно данните и ще вземем решение за училищата по какъв начин, как поетапно да стане връщането на учениците, ако обстоятелстват позволят", каза кметът и допълни, че от понеделник се връщат и малките ученици до 4 клас.

"След това ще се мисли за по-големите ученици", заяви Фандъкова.

Градоначалникът коментира, че Коледа ни донеса надежда с идването на ваксините. "Започна ваксинсацията на медиците, включително на тези в общинските болници, където вече 75 човека са имунизирани.

Процесът ще отнеме време, така че не трябва да отслабваме вниманието си, дисциплината", заяви кметът и благодари на всички, които спазваха мерките на Коледа.

Припомняме, че връщането на децата в яслите и детските градини многократно бе посочвано като началото на отхлабването на локдауна, наложен преди празниците с цел овладяване на епидемията от К-19. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!