Няма връщане назад: необичайно топлият февруари неминуемо води със себе си настъпващата пролет. По дворове и междублокови пространства в столицата вече са прецъфтели кокичетата, но и са цъфнали игликите, показали са се листата на ирисите, и изобщо - ясно е, че пролетта настъпва много скоро, съобщава БГНЕС.

На различни места магнолиите вече са цъфнали, че дори и прецъфтели.

1500 лв. Казино Бонус за Нови Клиенти на efbet.com

Малко известно е, че магнолията, - дървото, придобило мащабна известност у нас заради снимката на Бойко Борисов до цъфналото дърво в двора на къщата му в Банкя преди години, всъщност е доста "старо" растение.

През Викторианските времена, изпращането на магнолии било дискретен начин влюбените да изпращат съобщения един до друг. В древен Китай, те били смятани за идеален символ на женската красота и нежност. В Южна Америка, белите магнолии често се използвали при направата на булчински букети, за да отразяват и подчертават чистотата и благородството на булката.

Дървото магнолия може да живее дори и век при добри условия.

Легендите гласят, че първите му видове са датирани още преди милиони години, от времето дори преди появата на пчелите. Красивото дърво принадлежи към семейство Магнолиеви, а семейството е наречено така в чест на ботаника Пиер Магнол (1638 – 1715), който първи класифицира уханните растения. Има около 225 вида дървета и храсти, разделени в 7 рода. Разпространени са в източната част на Северна Америка, Антилските острови, тропическите области на Южна Америка, южна и източна Индия, югоизточна Азия.

Много източни легенди разказват за произхода на магнолията.

Според една от тях младо бедно момиче на име Кейко изкарвало прехраната си с изкусна изработка на хартиени цветя. Докато работела, един ден в стаята и влетял папагал и й обещал да я направи богата, ако го храни, пои и обича. Тя приела. Птицата направила така, че с помощта на капка от своята кръв, Кейко вдъхвала живот на цветята си и те оживявали в разкошен жив цвят, на който никой не можел да устои.

Условието на папагала било девойката да не прекрачва границата и никога да не вдъхва живот на толкова цветя, че да изхаби и последната си капка кръв. Богатствата потекли. Птицата и момичето живеели спокойно и щастливо. Един ден обаче, красив момък дотолкова запленил красивото момиче, че тя дори приела да стане негова жена. За жалост обаче, освен красив, той бил и много алчен. Карал съпругата си да използва все повече и повече своята дарба. Един ден, минала границата, поставена и от папагала. С последната и капка кръв, тя си отишла и се родила магнолията.

(Снимки: БГНЕС)

Друга популярна легенда разказва за разбойници, които атакували мирното население в древен Китай. Избили много хора. Унищожавали реколтата и крадели добитъка. Един ден измислили ново зверство – събрали стоте най-красиви девойки от един град. Завели ги на площада и ги вързали.

Започнали безкрайни веселби, а всяка сутрин, убивали по едно момиче. Когато последната девойка издъхвала обаче, тя се помолила на земята, попила кръвта на другарките и близките и – да не позволява да изчезнат завинаги. Пияните разбойници се събудили след поредния тежък запой. На площада вместо тела, имало красиво дърво, със сто розови пъпки, готови да се отворят и да попият първите слънчеви лъчи. Озверелите разбойници насекли дървото на малки парчета. От всяко парче, докоснало земята обаче, пораснали нови дървета. Всяко – със сто розови пъпки. Така се родила магнолията.

Иначе, извън легендите, преди много години източните народи използвали различните магнолии с лечебна цел. Растението се използва и в парфюмерията и козметиката. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук